Verhoging brandstofaccijns gaat niet door: pomphoudersclub is opgelucht

21 september 2023 om 19:36 • Aangepast 3 oktober 2023 om 02:02
nl
Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Veel Brabanders tanken nu al regelmatig in de twee buurlanden die goedkoper zijn. Als de accijns nog met 21 cent omhoog was gegaan, waren de verschillen met het buitenland nog groter geworden. Brabantse pomphouders waren bang klanten te verliezen.

We zijn hier echt heel blij mee en het is ook terecht. Collega's aan de grens worden hierdoor enorm geholpen", zegt Klok. Hij had al gewaarschuwd dat als de brandstofprijzen in januari nog verder zouden stijgen dat 'rampzalig' zou zijn voor pompstationhouders in de grensstreek. Volgens Klok is het ook goed nieuws voor andere winkeliers omdat mensen bij een bezoek aan het tankstation over de grens ook andere winkels daar zouden bezoeken.

ANWB
De ANWB reageert ook positief op het nieuws. Volgens de ANWB zit een groot deel van de Nederlanders namelijk met de huidige brandstofprijzen al financieel in de knel. De verkeersorganisatie had daarom al opgeroepen om af te zien van de verhoging.

De ANWB stelt dat uit een recente peiling bleek dat 85 procent van de leden tegen een stijging van de accijns is. "Dit is een duidelijk signaal dat de lasten op brandstof al hoog genoeg zijn en dat een verdere verhoging een negatieve impact heeft op de portemonnee van veel Nederlanders."

De huidige korting, die per 1 januari zou vervallen, blijft een jaar langer bestaan. Ook gaat de gebruikelijke jaarlijkse verhoging eenmalig niet door. Een voorstel daartoe van VVD-fractieleider Sophie Hermans kreeg steun van SP, ChristenUnie, DENK, PVV, JA21, BBB, SGP, Groep-Van Haga en de eenpitters Pieter Omtzigt en Liane den Haan.

De accijns gaat nu pas op zijn vroegst in 2025 omhoog.

LEES OOK: Benzineprijzen stijgen weer: hier kun je het goedkoopst tanken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!