Video

Peuken-Poll moet een einde maken aan sigarettenafval op station

24 september om 12:09 • Aangepast 4 oktober om 02:00
nl
Peukengooiers worden aan het denken gezet in Bergen op Zoom. Op het station liggen vaak veel sigaretten op de grond. Tot ergernis van veel reizigers. Daarom is de 'Peuken-Poll' onthuld. Door een peuk in een van de twee vakken te gooien, kunnen mensen reageren op stellingen. Het moet rokers stimuleren om hun peuk netjes weg te gooien.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De eerste 'Peuken-Poll' staat voor de ingang van het station in Bergen op Zoom. "We hebben de sigaretten geteld. Op een aantal vierkante meters waren er honderden neergegooid in een maand tijd", schrijft wethouder Hans Peter Verroen, met een kotsende smiley erbij.

Het idee kwam van de 26-jarige trainee Isabel Hut. "Ik loop elke dag langs het station. Het viel me op hoeveel sigaretten daar elke dag liggen. Daar wilde ik iets aan doen."

Peuken tellen
Over een tijdje wordt het aantal peuken weer geteld. Als het er door de bak minder zijn, komen er meer van dit soort speciale bakken in de gemeente te staan. "We hebben ieders hulp hard nodig", aldus Verroen.

Roken is overigens sowieso verboden op stations en ook buiten op de perrons. Je kunt je peuk voordat je naar het station gaat nu leuker weggooien, zo is het idee.

De wethouder heeft vrijdagmiddag de eerste peuk in de ‘Peuken-Poll’ gegooid. Hij stak uiteraard zelf geen sigaret op, maar gebruikte een van de peuken die al op het station lag.

De eerste stelling is: 'Zit je liever boven of beneden in de trein'. Inwoners kunnen zelf stellingen insturen naar de gemeente, die dan op de bak komen te staan. De stelling op de peukenpoll verandert ongeveer een keer per maand.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!