Hartchirurg Dave wil 's nachts gewoon slapen, dus bedacht hij een machine

27 september 2023 om 20:30 • Aangepast 6 oktober 2023 om 02:01
nl
Dokter Dave Koolbergen was er wel klaar mee om nachtenlang ‘onnodig’ te opereren. Hij is hartchirurg en doet aan de lopende band openhartoperaties. Soms vier of vijf per dag, met heroperaties in de nacht. “En als je dan de dag erna niet met je kinderen kunt spelen omdat je de hele nacht hebt staan opereren, ga je toch denken of dat niet anders kan.” Nou, je raadt het al, dat kan dus. Met hulp uit Eindhoven.
Profielfoto van Carlijn Kösters
Geschreven door

“Die operaties voelen nutteloos”, vertelt de dokter. Hij heeft het over de heroperaties die hij uit moet voeren nadat een patiënt een hartoperatie heeft gehad. Als je dan te veel blijft bloeden, moet je torso vaak diezelfde nacht weer worden opengehaald. Je zult begrijpen dat dat niet per se bovenaan het wensenlijstje van je lijf staat.

"Je staat dan met bakjes het stolsel uit de romp te scheppen en de wond schoon te maken met water", vertelt de chirurg beeldend. Soms is er dan een hechting losgeschoten, maar heel vaak komt dat doordat je bloed ergens is gaan stollen. "Als je dat dan spoelt met zoutwater, stopt het bloeden bij 60 of 70 procent vanzelf." Dat loopt dus als een tiet.

"Waarom zou je dat spoelen dan niet al preventief doen?”, dacht Koolbergen. Op dat moment was hij nog een jonge vader, die de dagen na zijn dienst niet met zijn kindjes kon spelen omdat-ie de hele nacht in de operatiekamer had doorgebracht. Hij besloot te gaan werken aan een apparaat waarmee er tijdens het opereren al gelijk zoutwater door het hart heen wordt gepompt. Dat voorkomt stolling en zorgt dat de wond eerder droog is. Kleinere kans op nabloeding, kleinere kans op opnieuw een operatie. Dokter blij, patiënt blij.

"Nu hoeven verpleegkundigen niet meer om het kwartier op hun knieën te kijken hoeveel bloedverlies er is."

“Maar natuurlijk kwam er ook wat kritiek”, zegt de dokter. “Hoe ga je bloedverlies dan meten? En hoe moet dat met de hartdruk?”, zeiden zijn collega's. Inmiddels is zijn apparaat zo ver ontwikkeld, dat dat vanzelf gemeten wordt. "En dan hoeven verpleegkundigen niet meer om het kwartier op hun knieën om te kijken hoeveel bloedverlies er is. Dat moet nu namelijk nog wel."

Daarom is de hartchirurg toch wel een beetje trots. Hij staat woensdag in pak te glunderen op zijn presentatie in Eindhoven, waar hij de technische kennis en kunde van de Brainportregio vandaan heeft geplukt. "Spannende dag?", vragen we de dokter. Hij begint te lachen. "Openhartoperaties, die zijn pas spannend."

Ben je nou benieuwd geworden naar het werk van een hartchirurg? Voor de sterke magen onder ons heeft het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven vorig jaar live een openhartoperatie gestreamd. De man die zelf op de operatietafel lag, John Pereira, zochten we een jaar later op. En dat artikel lees je hier.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!