Video

John wordt live op tv aan z'n hart geopereerd, daarna slaat het noodlot toe

27 september om 17:30 • Aangepast 6 oktober om 02:02
nl
De hele wereld kon een jaar geleden live meekijken bij de openhartoperatie van John Pereira uit Eindhoven. Op zijn 71e verjaardag ging hij onder het mes en het was allemaal te volgen op televisie en internet. De operatie ging goed, maar daarna had hij pech: hij viel van de trap en kreeg een hersenbloeding. Omroep Brabant zocht hem een jaar na zijn operatie op.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"God neemt alleen goede mensen. Gelukkig ben ik een varken", antwoordt hij met een lach op de vraag hoe het komt dat hij nog leeft. "Een positieve instelling is nodig. Een tijdje terug kon ik nauwelijks lopen en nu loop ik zonder rollator", zegt hij stralend.

April vorig jaar kreeg John ademhalingsproblemen. Na een bezoek aan de arts werd vocht achter de longen geconstateerd. Dit was op te lossen, maar het advies was om de cardioloog te laten kijken naar wat de oorzaak kon zijn. Wat bleek: een belangrijke ader was vernauwd. De krasse zeventiger moest onder het mes in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

"De operatie was een mooi cadeau."

John dacht dat de arts een grapje maakte, toen hij vroeg of hij mee wilde werken aan een live-uitzending. Vooral omdat de operatie op zijn verjaardag plaatsvond. De datum 28 september heeft voor hem nu dus een dubbele betekenis. "De operatie was het mooiste cadeau."

Niet iedereen ziet het zitten als heel de wereld mee kan kijken. John had een duidelijk doel om toestemming te geven voor de live-uitzending. "Het is heel educatief, ook voor mensen die bijvoorbeeld verpleger willen worden."

Bijna twee maanden later, op 18 november, sloeg het noodlot toe. "Ik hoefde nog maar een paar dagen te wachten op mijn revalidatie. Ik viel van de trap, met mijn hoofd ergens tegenaan. Ik kreeg een hersenbloeding."

"Ik keek naar mijn kinderen."

Het was een emotionele klap, maar van klagen wil John niks weten. "Ik keek naar mijn kind. Daar ga je voor. Ik speel ook nog graag met mijn kleinkind", zegt hij trots. En dus ging hij volop aan de slag met zijn herstel.

Door zijn hersenbloeding kon de revalidatie van zijn hartoperatie pas een maand geleden beginnen. Dat gaat nog zeker drie maanden duren. "Ik zie de toekomst zonnig tegemoet", lacht John. "Je moet een positieve instelling hebben."

Hartchirurg Bart Koene heeft overigens nog altijd een speciaal plekje in Johns hart. Bij een controle in november vorig jaar, nam John zelfs zelfgemaakte sambal mee. Het was een bedankje voor de pittige operatie.

John en zijn hartchirurg (foto: Catharina Ziekenhuis).
John en zijn hartchirurg (foto: Catharina Ziekenhuis).
John Pereira een dag na de operatie in het ziekenhuis. (foto: Omroep Brabant).
John Pereira een dag na de operatie in het ziekenhuis. (foto: Omroep Brabant).

Kijk de operatie hier terug.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!