Video

Klimaatactivisten weggehaald en opgepakt na bekladden ING-kantoor

30 september 2023 om 16:57 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:03
nl
Demonstranten van Extinction Rebellion zijn zaterdagmiddag door de politie weggehaald uit het ING-kantoor in het centrum van Eindhoven. Ze protesteerden tegen investeringen die worden gedaan in fossiele brandstoffen en de fossiele industrie in het algemeen. Om hun punt kracht bij te zetten hadden ze de ramen van het gebouw met 'olie' besmeurd.
Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De politie heeft een stuk rond het ING-kantoor afgezet met zwarte hekken, om toeschouwers op afstand te houden. Daarna werden de demonstranten weggehaald. De mensen die zich binnen in het kantoor hadden verschanst zijn vervolgens aangehouden. Dat waren in totaal veertien mensen. De mensen die zich buiten het pand ophielden zijn weggestuurd.

In ongeveer een kwartier tijd maakte de politie een einde aan de actie. Even na vijf uur zijn alle actievoerders verdwenen.

'Olie' op de ramen
De actievoerders van Extinction Rebellion waren aan het begin van de middag gestart met hun actie. Behalve 'olie' op de ramen, was er ook 'tem de leeuw' met graffiti op de grond gespoten. In werkelijkheid was het overigens geen olie, maar een mix van maizena met kleurstof.

De klimaatorganisatie Extinction Rebellion vindt dat de overheid moet stoppen met fossiele subsidies, omdat het investeren in olie, kolen en gas uiteindelijk slecht is voor het milieu. "Maar niet alleen de overheid heeft hierin een verantwoordelijkheid, ook banken hebben dat", zeggen de activisten.

Investeren in fossiele industrie
ING investeert jaarlijks vijf miljard in de fossiele industrie, wat een doorn in het oog is van de klimaatorganisatie. De bank heeft weliswaar al een paar projecten rondom olie- en gaswinning afgebouwd, maar dat gaat volgens de klimaatdemonstranten te langzaam.

Demonstranten werden naar buiten gesleept door de politie (foto: SQ Vision).
Demonstranten werden naar buiten gesleept door de politie (foto: SQ Vision).
Sommige demonstranten hadden zich met buizen aan elkaar vastgeketend (foto: SQ Vision).
Sommige demonstranten hadden zich met buizen aan elkaar vastgeketend (foto: SQ Vision).
De politie maakt zich klaar om het pand te ontruimen (foto: SQ Vision).
De politie maakt zich klaar om het pand te ontruimen (foto: SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!