Video

'Praten over harde botsing van RKC-keeper helpt', zegt sportpsycholoog

2 oktober 2023 om 12:36 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:04
nl
Het was een schokkend beeld afgelopen weekend. RKC-doelman Etiënne Vaessen bleef tijdens de wedstrijd tegen Ajax roerloos op het veld liggen na een botsing met spits Brian Brobbey. De luchtweg van de doelman was geblokkeerd, maakte ploeggenoot Michiel Kramer zondagavond bekend in het tv-programma Studio Voetbal. Gelukkig kwam alles goed, maar de impact van zo'n gebeurtenis is groot, weet de Eindhovense sportpsycholoog Joost Pluijms.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Soms is zoiets nog heftiger voor wie het heeft zien gebeuren dan voor het slachtoffer zelf", vertelt Pluijms. "Je zag dat afgelopen weekend ook. Spelers huilden, liepen geschrokken weg en zochten elkaar op."

Sportpsycholoog Pluijms raadt RKC aan de komende tijd regelmatig het fysieke en mentale welzijn van de spelers en stafleden te checken na deze heftige gebeurtenis. "Maandelijks, of tweewekelijks, aan de hand van mentale screening of korte gesprekken. Dit zou ik doen in samenwerking met de medische staf. Bij zo'n screening check je onder meer vermoeidheid, slaap, somberheid en vertrouwen in de toekomst. Dit in combinatie met hinder die wordt ervaren bij het sporten of in het sociale leven."

"Wat er gebeurd is, kan ook heftig zijn voor Brian Brobbey."

Ook bij Ajax is praten een aanrader, benadrukt hij. "Want wat er gebeurd is, kan ook heftig zijn voor bijvoorbeeld Brian Brobbey of andere spelers die dichtbij waren op het moment van de botsing."

Daarnaast zal het voor Vaessen zelf van belang zijn om aan de slag te gaan met de psychologische component van de blessure. Door onder meer te praten over wat er is gebeurd, doelen te stellen en mentale verbeelding in te zetten.

"Binnen een tot vier weken doet het zelfhelende vermogen van het brein zijn werk."

Volgens Pluijms zullen bij de meeste mensen de klachten na zo'n schokkende gebeurtenis binnen één tot vier weken sterk verminderen. "Dat is de herstelfase, waarin het zelfhelende vermogen van het brein zijn werk doet. Als de klachten na vier weken blijven bestaan of verergeren, spreken we van een trauma of traumatische gebeurtenis."

Dan is er meer werk nodig. "In mijn werk als sportpsycholoog verwijs ik bij signalen van een trauma door naar een GZ-psycholoog of klinisch psycholoog. Bij TeamNL hebben we een heel team met specialisten die verschillende typen hulpvragen kunnen behandelen", zegt de sportpsycholoog.

Hoe dan ook, praten is het devies. "Met je partner, met een fysio, binnen het team... Iedereen verwerkt zoiets op zijn of eigen manier. Daar moet de ruimte voor zijn."

LEES OOK:

Lucas zat op tribune tijdens reanimatie Vaessen: 'Hele stadion viel stil'

RKC-keeper maakt het goed na heftige botsing: 'In alle rust herstellen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!