Ziek na maaien van oevers: waterschap waarschuwt voor chemische stoffen

4 oktober om 07:05 • Aangepast 13 oktober om 02:05
nl
Een medewerker van Waterschap De Dommel en een medewerker van een aannemersbedrijf zijn ziek geworden nadat ze de oevers van de beek de Zandleij bij Cromvoirt hadden gemaaid. Dat gebeurde eerder dit jaar. Na het maaien voelden de twee zich niet lekker. Het waterschap sluit niet uit dat dit komt door medicijnresten in het water en adviseert omwonenden nog eens om niet met het water in aanraking te komen. Dit staat in een brief die in handen is van Omroep Brabant.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Volgens omwonenden speelt het probleem rond de waterkwaliteit in de Zandleij al jaren. De waarschuwing geldt ook al langer. Maar het probleem zou de laatste tijd erger zijn geworden, met nog donkerder en stinkerder water tot gevolg. Het waterschap ontkent dat de situatie verslechterd is, maar dat het water vaak donkerbruin is en stinkt staat vast. In delen van de beek is op dit moment nauwelijks meer begroeiing te zien.

Gezondheid
Naast vies, stinkend water lijken er nu ook gezondheidsproblemen te spelen rond de Zandleij. De twee medewerkers waar het om gaat voelden zich niet lekker toen ze begin dit jaar met een maaiboot de oevers van het beekje aan het maaien waren.

Voor het waterschap was dat reden een onderzoek te starten naar de kwaliteit van het water. Dat onderzoek heeft nog niets opgeleverd. Er wordt inmiddels ook gekeken of er een andere reden kan zijn. Zo zouden de medewerkers niet lekker kunnen zijn geworden van dieseldampen.

Medicijnresten
Maar dat het water in de Zandleij vaak niet schoon is, staat vast. In droge periodes bestaat het water in het beekje grotendeels uit gezuiverd riool- en afvalwater afkomstig uit de waterzuiveringsinstallatie in Tilburg. Het waterschap laat weten dat het nooit lukt om alle medicijnresten en chemische stoffen uit dat water te halen. Daarom wordt er rekening mee gehouden dat de medewerkers daardoor ziek zijn geworden.

Gevaar voor honden
Sinds het incident worden de oevers vanaf de kant gemaaid en zitten medewerkers in speciale cabines om contact met het water te voorkomen. Omwonenden wordt geadviseerd niet met het water in aanraking te komen, dit geldt ook voor honden.

Het waterschap meldt dat er wordt gewerkt aan een betere manier om het water te zuiveren, zodat medicijnresten en chemische stoffen in de toekomst beter gefilterd kunnen worden.

Brieven omwonenden
Omwonenden geven aan al meerdere brieven van het waterschap te hebben ontvangen. Het waterschap heeft het voorval verder nergens gemeld, omdat de ernst van de klachten van de mannen daar geen aanleiding voor zouden geven.

Heb je een tip voor de onderzoeksredactie? Mail ons dan. Of stuur 100% anoniem een bericht via het extra beveiligde Publeaks.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!