Marathonrecord in Eindhoven, maar nog lang niet de snelste

8 oktober 2023 om 14:07 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:04
De marathon in Eindhoven is zondag sneller gelopen dan ooit. De Keniaan Kipkemoi deed er om precies te zijn 2 uur, 4 minuten en 51 seconden over. Daarmee staat Eindhoven op de veertiende plek van snelste marathons op de wereld. De snelste marathontijd ooit werd deze zondag in Chicago gelopen. De Keniaan Kelvin Kiptum won in een tijd van 2.00.35
Profielfoto van Femke de Jong

De belangrijkste marathontijden zijn:

• Marathon (1) Chicago 2.00.35 (was Berlijn 2.01.09)
  • Marathon (5) Rotterdam heeft het snelste parcours in Nederland 2.03.36
  • Marathon (14) Eindhoven klimt met 2.04.51 naar de 14e plek

Eindhoven is met dit parcoursrecord een plekje naar boven opgeschoven. De winnaar van zondag was bijna een minuut sneller dan de snelste loper een jaar geleden.

De tijd die zondag in Eindhoven gelopen werd, was in 2003 een wereldrecord geweest. Toen liep de Keniaan Paul Tergat 2.04.55. Dat was een verbetering van 40 seconden.

De snelle marathons hebben weinig hoogtemeters en liggen vaak beschut door gebouwen. Het helpt ook wanneer er brede straten zijn zodat lopers maar ook toeschouwers elkaar niet in de weg zitten. Het Stratumseind in Eindhoven staat bekend om zijn drukke gezelligheid, maar dat maakt dit uitgaansgebied meteen ook berucht voor de deelnemers die ongehinderd een snelle tijd willen neerzetten.