Video

Dit is waarom Eftelingbezoekers geld jatten uit wensbronnen

9 oktober 2023 om 13:05 • Aangepast 13 oktober 2023 om 02:08
nl
Steeds vaker verschijnen er foto's en video's van bezoekers die geld proberen te pakken uit de wensbronnen in de Efteling. Er lijkt een nieuwe trend te ontstaan ziet ook gedragswetenschapper Kees Keizer. Hij zegt dat mensen geen schaamte kennen tegenover het attractiepark in Kaatsheuvel en komt met een mogelijke oplossing.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

Zaterdag probeerde een bezoeker met een touwtje met een magneet eraan geld op te vissen uit een wensbron. In augustus verschenen er ook al beelden van iemand die met korte broek een wensvijver in stapte om geld eruit te halen. Volgens de Efteling komt dit soort situaties vaker voor.

Gedragswetenschapper Kees Keizer probeert het gedrag van dit soort bezoekers te verklaren. “Sommige mensen kennen geen schaamte. Zij denken dat ze echt slim zijn. Zij zien dit als een makkelijke manier om geld te verdienen.” Volgens Keizer is dat niet iets recents, maar van alle tijden.

"Zij beseffen niet dat ze een wens van een klein kind afpakken of nog erger geld van het goede doel."

Volgens Keizer hebben deze bezoekers geen moreel besef. “Ze denken dat ze het geld afpakken van de Efteling. Zij beseffen niet dat ze een wens van een klein kind afpakken of nog erger geld van het goede doel.” Want het geld dat wordt gegooid in de wensbronnen gaat naar goede doelen: Save The Children dat kinderen in crisissituaties helpt en Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor ernstig zieke kinderen.

Daar ligt volgens de gedragswetenschapper wel de oplossing. “Misschien moeten ze bordjes plaatsen en duidelijk maken dat het geld niet voor de Efteling is maar het goede doel. Als iemand het dan nog steeds doet, weet ik zeker dat er reacties van andere bezoekers gaan komen. Het publiek gaat dan ingrijpen.”

Geld pakken van de Efteling lijken de mensen niet erg te vinden omdat het pretpark best veel geld vraagt voor een toegangskaartje. “Geld is de laatste tijd sowieso een dingetje”, doelt Keizer op de inflatie.

"Als mensen dit vaker gaan zien bij anderen dan gaan ze dat gedrag kopiëren."

Wel vreest hij voor een domino-effect. “Als mensen dit vaker gaan zien bij anderen dan gaan ze dat gedrag kopiëren. Vooral jongeren kunnen dan gaan denken dat dit een slimme manier is om geld te verdienen. Als ze dit vijf keer hebben gezien, gaan ze het normaal vinden.”

De Efteling zegt voorlopig niet hard in te grijpen tegen deze ‘graaiers’. “We hebben niet de bedoeling mensen uit ons park te zetten. Wel spreken we deze mensen aan. Zodra we vertellen dat het geld voor het goede doel is, komen ze tot inzicht.”

Eind augustus stapte een man in de wensbron, ogenschijnlijk was hij op zoek naar geld zo is in onderstaande video te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!