Video

Thomas met downsyndroom vindt 10 kilometer hardlopen een makkie

9 oktober 2023 om 21:15 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:05
nl
Thomas Voorhoeve rende het afgelopen weekend voor het eerst de tien kilometer tijdens de Marathon van Eindhoven. Vorig jaar liep Thomas, die het syndroom van Down heeft, de vijf kilometer, maar nu had hij de lat flink hoger gelegd. “Het was supervet, supergaaf en ik ga het nog veel vaker doen.”
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De 19-jarige Thomas traint sinds januari iedere maandagavond bij atletiekvereniging Eindhoven Atletiek om de tien kilometer te kunnen rennen. “Hij is lief, aardig, luistert goed en is heel goed te coachen”, zegt zijn trainer Ben van der Plas. Ook teamgenoten zijn erg te spreken over hun nieuwe trainingspartner. “Hij is heel fanatiek, soms moeten we hem een beetje afremmen”, klinkt het.

"Hij is heel fanatiek."

Dat fanatieke herkent zijn stiefmoeder Danielle Voorhoeve-Schurgers. Zij heeft samen met Thomas getraind om de tien kilometer op ‘een goede en gezonde manier’ te kunnen lopen. “Ik kan hem soms niet meer bijbenen, zo snel gaat hij dan.” Tijdens de marathon heeft ze ervoor gezorgd dat Thomas niet te hard van stapel liep.

Dat iemand met het downsyndoom zo'n sportieve prestatie neerzet, is zeker niet vanzelfsprekend. "Mensen met Down hebben een net iets andere lichaamsbouw", legt Danielle uit. "Dat maakt hardlopen moeilijker voor ze. Lichamelijk heeft Thomas gelukkig weinig van de problemen die je vaak ziet bij andere mensen met Down."

"Het was een makkie."

“Easy-peasy, een makkie”, was de tien kilometer volgens Thomas. Hij werd door bekenden en onbekenden aangemoedigd. Dat heeft geholpen om de kilometers uit te lopen. Thomas zette samen met zijn stiefmoeder een tijd neer van één uur, negen minuten en 44 seconden.

Van zijn werkgever, een bakker, kreeg hij twee taarten thuisbezorgd voor deze mooie prestatie. Thomas wil nu nog meer: volgend jaar misschien wel de halve marathon, dat is ruim twintig kilometer. “Eerst even hiervan genieten en dan kijken we verder”, zegt Danielle. Genieten blijkt voor Thomas allereerst een stuk taart: “Superlekker.”

LEES OOK:
Thomas heeft downsyndroom maar loopt de 10 kilometer als een speer

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!