Video

Hoe Tieme (19) met een vape-verslaving in het ziekenhuis belandde

11 oktober 2023 om 09:11 • Aangepast 20 oktober 2023 om 02:02
nl
De hele dag door was de 19-jarige Tieme van der Heijden uit Veldhoven aan het vapen. Altijd had hij er eentje op zak en zo werd een verslaving geboren. Totdat het misging en hij in het ziekenhuis belandde. "Ik kon nog geen zin uitspreken, zo weinig lucht had ik."
Profielfoto van Studio040
Geschreven door

"Ik ben begonnen met normaal roken en op mijn zeventiende ben ik ook gaan vapen", vertelt Tieme. "Het is heel makkelijk en het stinkt niet zo erg als roken met al die smaakjes. Je pakt hem uit je broekzak en gaan. Ik zag het toen nog als een onschadelijk versie van roken."

"Ik zag het toen nog als een onschadelijke versie van roken."

Veel geld gaf Tieme uit aan vapen. "Een vape is rond de 8 à 9 euro en ik denk dat ik er wel voor 90 euro per week aan vapes doorheen ging. Ik werkte en daardoor kon ik het bekostigen, maar achteraf is het wel echt veel geld."

En dat allemaal om een verslaving in stand te houden. Al merkte Tieme dat zelf niet eens. "Iedereen die een verslaving heeft, denkt dat stoppen heel makkelijk is, maar vapen is verslavender dan drank en sigaretten. Ik kan overal vapen, de hele dag door. Thuis, in de auto bij vrienden, echt overal." Maar langzamerhand merkte hij dat hij zich niet lekker voelde.

"De dokter stuurde me meteen naar het ziekenhuis, want dit was niet goed."

Zijn moeder adviseerde om naar de dokter te gaan. "Ik voelde me heel benauwd, moest veel hoesten en ik was ook nog eens heel kortademig. Het leek wel alsof ik moest ademen door een rietje. En dat zag de dokter ook. Die zei dat ik meteen naar een ziekenhuis moest, want dit was niet goed."

In het ziekenhuis bleek het inderdaad kantje boord te zijn. "Ik lag daar met zuurstofslangetjes in mijn neus. Alsof alle energie uit me werd gezogen, en zo voelde ik me ook."

"Het was alsof ik dagenlang boven een bak chloor had gehangen."

"Mijn longen waren er heel slecht aan toe, alsof ik dagenlang boven een bak met chloor had gehangen. Ik kon nog geen hele zinnen uitspreken, zo weinig lucht had ik. Daar heb ik maanden van moeten herstellen, met traplopen, even de deur uit en zelfs naar de wc lopen. Dat ging gewoon allemaal niet."

Volgens het Trimbos Instituut zijn er ongeveer even veel jongeren die vapen als roken. Verslavingsinstelling Novadic Kentron in Eindhoven wordt al sinds het einde van de corona-pandemie bestookt met vragen vanuit middelbare scholen, die zich zorgen maken.

Per 1 januari 2024 is het verboden om vloeistof met smaakjes voor de e-sigaret te verkopen. Sinds juli dit jaar geldt ook al een verbod op online verkoop van tabak en e-sigaretten.

Je kan vrij eenvoudig aan illegale vapes komen, deze kunnen van mindere kwaliteit zijn. Ook zijn er wietrokers die vapen met THC. Die vermengen dit met vitamine E om het stofje te laten dampen. Dat is een soort olie, als je dat gaat verwarmen kan dat in je longen terechtkomen en dan krijg je hier mogelijk problemen van.

LEES OOK: Kinderen uit groep 7 naar school met e-sigaret, basisschool grijpt in

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!