Video

Transportbedrijven onder de loep om criminelen een stap voor te zijn

12 oktober 2023 om 18:30 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:02
nl
De politie doet er alles aan om criminelen weg te houden uit de transportsector. Agenten zijn deze week druk bezig met het bezoeken van transportbedrijven en ze houden grote verkeerscontroles. Bekeuringen uitschrijven of drugs vinden is niet het belangrijkste. Ze willen vooral informatie om de criminelen een stap voor te kunnen zijn.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

In de Week tegen de Ondermijning werken de politie, douane, belastingdienst en zeventien gemeentes in Oost-Brabant samen. Daarmee willen ze voorkomen dat criminelen legale bedrijven misbruiken voor illegale activiteiten.

“We letten op voertuigen zonder tekst erop."

“Dat kan bijvoorbeeld gebeuren via transportbedrijven”, vertelt de Veldhovense burgemeester Marcel Delhez, voorzitter van het Actieberaad Ondermijning. “We verzamelen nu informatie om te zien hoe dat precies gaat. Zo kan het gebeuren dat er fruit wordt vervoerd met drugs ertussen.”

Transportbedrijven in heel Oost-Brabant zijn bezocht. Dat doet de politie met drie doelen:

  • Bedrijven aanpakken die zich bezighouden met criminele zaken.
  • Voorkomen dat bedrijven in een crimineel netwerk terechtkomen.
  • Informatie over de transportbedrijven en hun medewerkers verzamelen.

Ondermijning aanpakken en voorkomen dus. Donderdagochtend wordt informatie verzameld met een verkeerscontrole bij groothandel Makro in Den Bosch. Agent Bram haalt verdachte vrachtwagens en busjes van de weg. “We letten op wagens zonder tekst erop, dat zijn vaak interessante busjes om te controleren.”

Niet veel later ziet Bram een wit busje rijden met daarin twee mannen. Je kunt niet zien van welk bedrijf het busje is. Genoeg reden voor een controle. De bestuurder krijgt een volgteken. Op de parkeerplaats van de groothandel worden de gegevens van de inzittenden gecontroleerd en kijkt de douane wat er in het busje zit. Dit doen ze onder meer met een scanner die dwars door vrachtwagens en busjes kan kijken. Op die manier zien ze ook verborgen ruimtes.

In dit geval is er niks aan de hand. “Mensen willen vaak weten hoeveel boeven we al gepakt hebben, maar het gaat ons nu om de informatie”, vertelt Delhez. “Welke bedrijven zitten er? Wat vervoeren ze? Vervoeren ze dat ook echt? Welke mensen werken er?”

“In de drugswereld gaan miljarden om.”

Hij heeft een voorbeeld: “We hebben een transportbedrijf bezocht dat met een aantal vrachtwagens staat ingeschreven, maar we hebben geen vrachtwagen gezien. Dat is bijzonder. Nu gaan we uitzoeken wat dat bedrijf precies doet en of het strafbaar is.”

Brabant is een ideale provincie voor criminelen, weet Marieke Stuart van de politie. Dat komt onder andere omdat het een grensprovincie is. “Brabant heeft een goede ligging met verbindingen over het water, weg, lucht en spoor. Fijn voor onze economie, maar dat biedt ook mogelijkheden voor criminelen, en dat willen wij niet.”

De criminelen kunnen nu nog te makkelijk en te snel geld verdienen, denkt Delhez. “In de drugswereld gaan miljarden om, meer dan de omzet van alle Jumbo’s bij elkaar in Nederland.” En die omzet was vorig jaar 10,2 miljard euro. “Dat is gigantisch veel, daar moeten we iets aan doen.”

Deze week zijn er bij de verschillende acties drugs gevonden en er zijn mensen aangehouden. De exacte resultaten van de acties worden pas vrijdag bekendgemaakt. Maar voor de politie is het nu al een succes, zegt Stuart.

Politie, douane en belastingdienst werken samen (foto: SQVision/ Bart Meesters)
Politie, douane en belastingdienst werken samen (foto: SQVision/ Bart Meesters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!