Wolf houdt zich koest in Brabant: geen slachtpartijen, zelfs geen drol

12 oktober 2023 om 19:00 • Aangepast 21 oktober 2023 om 02:00
nl
De wolf heeft zich de afgelopen zeven maanden veel minder laten zien in Brabant. Dit blijkt uit cijfers van BIJ12, de organisatie die alle meldingen over wolven bijhoudt. De afgelopen drie maanden is er zelfs geen enkele melding vanuit Brabant gekomen. Wat is er aan de hand?
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"Je gaat je wel afvragen, waar is de wolf gebleven", denkt coördinator wolvenmeldpunt Glenn Lelieveld hardop. "Het punt is, we weten het niet. We zien hem niet. We vinden geen sporen, zelfs geen drolletje. Hij kan vertrokken zijn naar een ander territorium. Hij kan dood zijn. Hij kan schapen ingeruild hebben voor het wild in de bossen. Het kan allemaal, maar het blijft gissen."

"Steeds meer schapen veilig achter een hoog hek."

Wat wel duidelijk is, is dat er een jaar geleden een wolf in West-Brabant actief was. "Die heeft toen veel schapen aangevallen waardoor het aantal meldingen toen hoog uitviel", weet Christian Jansen van BIJ12 . "Vorig jaar hadden we 33 meldingen over de eerste 7 maanden van het jaar, nu is dat 13." Deze West-Brabantse wolf zit nu in België, maar dit kan niet de enige reden zijn voor het lage aantal meldingen."

Een andere verklaring is, is dat de Brabantse veehouders meer veiligheidsmaatregelen getroffen hebben om hun dieren te beschermen. Martijn Lambregts van de Werkgroep Wolf Nederland vermoedt dat er steeds meer schapen veilig achter een anti-wolvenhek zitten. "Dit is een hoger hek dan normaal van 1,20 meter. Waar een gewoon hek twee schrikdraden heeft lopen, heeft zo'n wolvenhek er 5 en soms zelfs 6. Dit werkt heel goed."

"Misschien zijn herten en konijnen nu eerder het haasje."

Wolven gaan voor de gemakkelijkste prooi. "Als ze eenmaal doorhebben dat ze niet door zo'n hek kunnen, jagen ze op herten, zwijnen of ander wild", vertelt Martijn. "Ze leren dit ook aan hun kleintjes waardoor schapen steeds vaker met rust gelaten worden."

Nu zijn het de eenzame wolven die de meeste schade aanrichten onder vee. Dit zijn de wolven die er alleen op uitgaan om een nieuw jachtveld te verkennen. Zij pakken onderweg alles wat ze tegenkomen en wat gemakkelijk te grijpen is. "In andere provincies is het aantal meldingen juist gestegen. "Best kans dat 'onze' wolven hun jachtgebied verplaatst hebben," zegt Martijn, "maar die kunnen ook weer terugkomen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!