Video

Hélène Hendriks is altijd zichzelf gebleven, vinden Omroep Brabantcollega's

13 oktober 2023 om 13:15 • Aangepast 24 oktober 2023 om 02:01
nl
Hélène Hendriks, die donderdag de Televier-Ring voor de beste presentator kreeg, was ook jarenlang het gezicht van een aantal programma’s op Omroep Brabant televisie. Enkele oud-collega’s denken met veel plezier aan haar terug. “De onbevangenheid die ze toen had, laat ze nu ook dagelijks zien.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Sporten en presteren is Hélène met de paplepel ingegeven. Ze was een begenadigd hockeyster en kwam, net als haar twee zusjes, onder meer uit voor hockeyclub Push in Breda. Tijdens een van de vele hoofdklassewedstrijden die ze speelde, raakte ze het topje van haar pink kwijt. Zo af en toe komt ze er op tv op terug. Ondanks deze handicap bleef ze nog een jaar of zeven hockeyen.

Ondertussen kwam ze steeds vaker in beeld als presentator of verslaggever. Haar eerste stappen zette ze in onze provincie, bij Brabant10, Breda TV en Omroep Brabant. Als twintiger presenteerde Hélène het magazine 'Goeiemiddag Brabant'. Pètry Gamers, die toen eindredacteur was: “Een redactie bereidde alles voor, Hélène praatte het aan elkaar en dat deed ze met verve. Wat mij opviel: dat ze onbevangen en makkelijk presenteerde.”

"Hélène heeft echt verstand van zaken."

Presenteren is de Bredase op het lijf geschreven. Pètry: “Ze had en heeft echt verstand van zaken. Daar heb ik nooit aan getwijfeld. Dat bewees Hélène ook toen ze in ons programma 'Onder Ons' aanschoof om een sportpraatje te houden. Dat kon je wel aan haar overlaten.”

Paul Post is het daarmee eens. Hij en Hélène presenteerden jarenlang afwisselend 'FC Brabant', waarin de eerste divisie van het betaald voetbal centraal stond. “Wat mij het meest opviel aan haar: dat ze altijd zo puur, onbevangen én zichzelf is gebleven. Dat is bijzonder omdat de sportjournalistiek van oorsprong een mannenwereld is. Maar ook daar weet Hélène als good looking girl next door mee om te gaan. Ook met de opmerkingen die over haar uiterlijk worden gemaakt. Ze kan er makkelijk boven staan.”

"Ze staat overal haar mannetje en blijft overeind."

Een stap naar Hilversum was een kwestie van tijd. Commerciële zenders omarmden haar. Zo kon ze zich verder ontwikkelen bij bijvoorbeeld FOX Sports, ESPN en Veronica Inside. “En dan zie je dat Hélène altijd haar mannetje staat, goed overeind blijft en vooral zichzelf blijft in discussies met bijvoorbeeld Johan Derksen en René van der Gijp”, valt Paul Post op.

Afgelopen seizoen was de ze meer dan ooit op tv. Bij ESPN, waar ze commentaar gaf bij Eredivisiewedstrijden, en op SBS6 waar ze tijdelijk Johnny de Mol verving als presentator van bij 'HLF8'. De manier waarop ze vanuit Breda dagelijks 'De Oranjezomer' naar haar hand zette, oogstte misschien nog wel de meeste waardering. Met als ultieme beloning de Televizier-Ring Presentator, die ze donderdagavond kreeg uit handen van oud-topvoetballer Ruud Gullit.

In haar dankwoord nam Hélène het op voor iedereen die klaar staat voor een ander. “Ik ben ontzettend blij met de collega’s met wie ik samenwerk. Zonder anderen ben je niet veel. Maar ik heb ook vriendinnen die in het onderwijs en met baby’s werken. Laat deze ring symbool staan voor al deze mensen die de eer en shine die ik nu krijg ook verdienen, maar die nooit in de belangstelling staan.”

Paul Post: “Dat kan misschien afgezaagd overkomen, maar uit haar mond klinkt dat echt oprecht. Ze meent het.”

De bekendmaking van de Televizier-Ring Presentator:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.