Video

Honderden demonstranten de straat op om Palestijnen te steunen

14 oktober 2023 om 16:03 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:04
nl
Honderden mensen zijn zaterdag in Eindhoven de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan de Palestijnen en tegen het geweld van Israël in de Gazastrook. Zo'n vijfhonderd demonstranten verzamelden zich om vier uur op het 18 Septemberplein. Vanaf daar liepen ze in een protestmars door het centrum richting het Stadhuisplein.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De demonstranten droegen Palestijnse vlaggen, spandoeken en borden met daarop de tekst 'stop genocide' en 'stop de bezetting'. Ook scandeerden ze leuzen als 'bezetting is een misdaad, van Eindhoven tot Palestina'. Op die manier wilden ze hun steun laten blijken aan de Palestijnen in de Gazastrook. Dat gebied wordt nu hevig onder vuur genomen door Israël, nadat de Palestijnse beweging Hamas vorige week deze oorlog was begonnen met massale verrassingsaanvallen.

Aan de regels houden
Even voor de start van de protestmars riep de organisator door een megafoon dat wat er nu in de Gazastrook gebeurt 'een misdaad is tegen alle internationale rechten'. De actievoerders eisen een vrij Palestina en zien Israël niet als slachtoffer, maar als agressor. "Israël pleegt al zestien jaar misdaden tegen de mensen in Gaza. Het Palestijnse volk zit al die tijd al opgesloten in een openlucht gevangenis", zei de organisator in het Arabisch.

De organisatie riep vooraf op om vreedzaam door de straten van Eindhoven te lopen. Er was veel politie op de been, maar die bleef op afstand. Onderweg werd de stoet wel een paar keer uitgefloten, maar verder bleef het rustig. Rond half zes was de demonstratie afgelopen en vertrokken de deelnemers vanaf het Stadhuisplein naar huis.

Meer demonstraties wereldwijd
Zaterdag waren er ook pro-Palestinademonstraties in Almere en Terneuzen. In andere steden wereldwijd worden ook soortgelijke protestmarsen gelopen, voor zowel Israël als voor de Palestijnen. In New York gingen vrijdag duizenden pro-Palestinademonstranten de straat op.

In Berlijn en Parijs werden de demonstraties voor steun aan Hamas verboden. De Europese Unie bestempelt het bewind in de Gazastrook als 'terroristisch'.

De betogers vinden dat de Palestijnen al jarenlang onderdrukt worden door Israël (foto: Omroep Brabant).
De betogers vinden dat de Palestijnen al jarenlang onderdrukt worden door Israël (foto: Omroep Brabant).
De demonstranten verzamelden op het 18-Septemberplein (foto: Jan Peels).
De demonstranten verzamelden op het 18-Septemberplein (foto: Jan Peels).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!