Video

Leo (80) is de oudste spinning-instructeur en viert verjaardag met jonkies

15 oktober 2023 om 14:31 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:00
nl
"Leo fietst met zijn 80 jaar menig sporter van 20 en 30 eruit!", lacht Ivor Zweekhorst. De clubmanager van de Eindhovense sportschool Sportvision ziet Leo Langeweg als een inspiratie voor iedereen. En Leo zelf? Die heeft amper tijd om te praten en is vooral druk met het uitzoeken van zijn zelf meegebrachte cd'tjes en het afstellen van het mengpaneel.
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Vlaggetjes, ballonnen en een hoop familieleden op de eerste rij: Leo's spinningles stond deze zondagochtend volledig in het teken van zijn verjaardag. "Ik vind het fantastisch! Dit had ik echt niet gedacht. Gisteren ben ik 80 geworden en heb ik een familiefeestje gehad. Alle alcohol heb ik er vandaag weer uit gefietst", lacht hij.

"Leo werkt hier het langst van iedereen," vertelt Ivor trots. "Hij is bij de opening van deze sportschool, zo'n achttien jaar geleden, begonnen. In de tussentijd is het van eigenaar en personeel gewisseld, maar Leo is altijd gebleven."

De tachtigjarige instructeur wordt vooral bewonderd om zijn ijzersterke mentaliteit. Zo overwon hij kanker en ging hij onlangs nog onder het mes om een nier te laten verwijderen. "Zodra hij kon, was hij hier weer. Hij kwam hier altijd voor ontspanning", vertelt de 65-jarige Lau trots. "Echt petje af voor Leo! Een geweldige man. Altijd doorzetten, ook al zit het tegen."

"Hij heeft altijd zijn eigen muziek, anders dan alle anderen."

Leo geeft niet alleen les, maar draait ook zelf alle plaatjes. Hij neemt elke week zijn eigen cd's mee. Van Queen's I want to break free tot Thriller van Michael Jackson: alle klassiekers komen voorbij. "Het is een ontzettend leuke man," vertelt Marja (57) tijdens de warming-up. "Hij heeft altijd zijn eigen muziek, anders dan alle anderen. Echte, ouderwetse, gezellige muziek!"

"Leo blijft stug doorgaan en komt elke keer terug", vertelt ook Ivor. "Het is een plaatje dat mensen niet gewend zijn. Iedereen vindt het helemaal geweldig wat 'ie doet. Hij is een voorbeeld van hoe je oud moet worden."

Aan het eind van de feestelijke spinningles werd Leo toegezongen door 'zijn' klasje. De ochtend werd afgesloten met taart.

Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.
Foto: Eva de Schipper.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!