Politieman Ferry Bakx werd doodgeschoten op Bonaire, naam toch op monument

18 oktober 2023 om 18:38 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:02
nl
Na jaren komt er alsnog een eerbetoon aan de in 2016 doodgeschoten politieman Ferry Bakx (45) uit Rijsbergen. Hij overleed op het eiland Bonaire toen hij een bende overvallers achtervolgde. Hij werkte sinds 2013 op het eiland. Namen van politiemensen die in Nederland tijdens hun werk om het leven komen, worden bijgeschreven op het gedenkmonument in de Tuin van Bezinning in Warnsveld. Doordat Bonaire een bijzondere Nederlandse gemeente is, viel hij aanvankelijk buiten de boot.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Dat was tegen het zere been van familie en collega's. Ook Telegraaf-columnist John van den Heuvel uit Eindhoven maakte zich er hard voor dat Ferry's naam alsnog op het monument zou komen. Korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie deed een officiële aanvraag op grond van 'bijzondere omstandigheden'. De stichting Tuin van Bezinning ging akkoord. Daardoor wordt de naam van Ferry Bakx bij de volgende ceremonie bij uitzondering bijgeschreven op het monument.

De jaarlijkse herdenking in de Tuin van Bezinning, opgericht in 2006, is op de tweede donderdag in juni. De moeder van Ferry Bax bezoekt elk jaar deze herdenking, maar kan als nabestaande geen witte roos bij het monument leggen omdat de naam van haar zoon ontbreekt. Bij het hoofdbureau in Bonaire staat wel een gedenkteken voor Bakx.

Klein menselijk gebaar
John van den Heuvel haalde in een van zijn columns flink uit. "Er is plaats voor vijfhonderd namen op het monument. De naam van Ferry Bakx mag er niet bij door een onzinnige regel die niet alleen voor de nabestaanden, maar voor heel Caribisch Nederland pijnlijk en kwetsend is. Zijn naam hoort op het monument. Een klein menselijk gebaar waar in ieder geval geen honderden miljoenen euro’s voor nodig zijn."

Nu wordt Ferry's naam alsnog bijgeschreven op het monument. "Zodat we hem daar ook blijvend kunnen herdenken", zegt korpschef Van Essen.

LEES OOK: Politieman Ferry Bakx op Bonaire doodgeschoten: celstraffen geëist tot 25 jaar

Eervol afscheid van Ferry Bakx in 2016:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!