Aanslag op Tim Hofman was signaal voor 'extreemlinks en woke gevaar'

19 oktober 2023 om 18:28 • Aangepast 27 oktober 2023 om 02:03
nl
De 41-jarige man uit Breda die op 6 september Tim Hofman wilde doodschieten op het Mediapark in Hilversum, wilde daarmee een signaal afgeven aan de samenleving en vooral aan 'extreemlinkse' mensen. De 35-jarige programmamaker heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag en moord. Dat zegt hij in een aflevering van zijn online programma BOOS, die donderdagmiddag is verschenen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In de bijna 30 minuten durende YouTube-video vertellen Hofman en zijn team dat zij zijn geschrokken van de man, die bewapend het BNNVARA-pand in Hilversum was binnengelopen. Dat gebeurde in de avond van 6 september, nadat hij die middag ook al in dit gebouw was geweest. Hij had een omgebouwd gaspistool, een mes, een knuffel en een pakje kauwgom bij zich.

De Bredanaar heeft een verklaring afgelegd en die heeft Hofman ingezien. De programmamaker zegt hierover dat de verdachte zou kampen met een 'mentale problematiek'. De man is gescheiden en heeft kinderen met zijn ex-partner. Hij heeft zich volgens Hofman bekeerd tot de islam. De Bredanaar zou hebben gezegd dat hij namens de islamitische terreurbeweging Al Qaida kwam, maar dat was vooral bedoeld om 'intimiderend over te komen'.

Al Qaida
“Ik kom om Tim Hofman voor zijn sodemieter te schieten namens Al Qaida", zo zou de Bredanaar hebben uitgeroepen. Zelf beweert hij niet bij Al Qaida te zitten, maar omdat Al Qaida de vijand is van Hofman is deze organisatie 'dus' zijn vriend.

De 41-jarige verdachte voelde zich in zijn vrijheid beperkt, omdat Hofman gezegd zou hebben dat hij hem niet 'blank' maar 'wit' moest noemen. De verdachte noemde de programmamaker ook een 'extreemlinks en woke gevaar voor zijn kinderen en het land'. De man zou later hebben verklaard dat hij blij is dat zijn poging om Hofman om het leven te brengen niet gelukt is: "Het zou onrust opleveren."

Extra beveiligd
Het Openbaar Ministerie liet eerder al weten dat de man wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor moord, het bezit van een vuurwapen en bedreiging. De verdachte moet eind dit jaar voor de rechter verschijnen. De eerste inleidende zitting vindt plaats op 20 december.

Het omroepgebouw in Hilversum waar ook Human en de VPRO zijn gevestigd, wordt inmiddels extra beveiligd. Dat vertelt een redacteur van BOOS in het programma.

De aflevering van BOOS:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!