Video

Jolanda is verdrietig dat beeld van depressieve jongere nog niet komt

23 oktober 2023 om 22:00 • Aangepast 1 november 2023 om 02:02
nl
Verdrietig, boos, strijdvaardig. Alle emoties gaan door het hoofd van Jolanda Vlaminckx uit Boxtel sinds ze gehoord heeft dat een metersgroot standbeeld dat aandacht vraagt voor depressiviteit en zelfdoding onder jongeren, komende maand niet naar Den Bosch komt. Jolanda verloor twee jaar geleden haar dochter door zelfdoding. Ze was graag met haar kinderen en haar moeder naar het standbeeld gegaan om stil te staan bij de dood van haar dochter.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Het beeld van 2,5 meter hoog en 4 meter lang reist langs verschillende steden, waaronder Breda en Oosterhout. Een jongen of een meisje in een knalgele regenjas zit terneergeslagen voorovergebogen met het hoofd tussen de knieën.

“In het eerste overzicht stond dat het kunstwerk 'Stille strijd' in november naar Den Bosch zou komen. Ik wilde daarnaartoe om een moeilijke periode af te sluiten. Eén keer alleen en één keer met het gezin. Maar opeens verdween Den Bosch van de lijst en werd het Arnhem,” vertelt Jolanda.

Onbegrijpelijk, vindt ze. “Blijkbaar heeft de gemeente geen vergunning verleend. We kunnen wel op andere locaties terecht zoals in Limburg, maar dat is twee keer zo ver. En volgend jaar komt het kunstwerk in Oosterhout te staan. Maar dat is ook 40 kilometer rijden.”

Kunstenares Saskia Stolz wil er verder niet veel over kwijt. “Ik weet ook niet meer waarom er geen toestemming gegeven is. Er zou wel naar een andere datum in de toekomst gekeken worden, maar inmiddels zit onze planning tot oktober volgend jaar al vol.”

Volgens de gemeente wordt het kunstwerk op een ander moment ingezet. Dan past het bij bredere acties rondom het onderwerp mentale gezondheid van jongeren. "Daarin worden allerlei acties ondernomen om het mentale welzijn van jongeren te bevorderen", stelt een woordvoerder van de gemeente. Maar dat gebeurt in ieder geval niet voor oktober volgend jaar.

Eerder stond het beeld in Breda:

Praten over gedachten aan zelfdoding helpt. Je kunt 24 uur per dag bellen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800 0113 of chatten via en 113.nl.

LEES OOK: Schreeuw om aandacht voor depressieve jongeren: 'Erover praten helpt'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!