Verwarmde broek levert Joop lage energierekening op: 'Klaar voor herfst'

21 oktober 2023 om 12:50 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
De dagen worden korter en de nachten kouder. Na een lange nazomer lijkt de herfst nu toch echt aangebroken. Voor sommige mensen zijn dit weersomstandigheden waar ze niet naar uitkijken. Helmonder Joop Martinali (80) heeft er geen enkele moeite mee en vreest ook niet een hoge energierekening met de winter in het vooruitzicht. Hij zweert bij zijn elektrisch verwarmde broek die hij vorig jaar aanschafte.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Ik had vorig jaar een 1300 euro lagere energierekening!", vertelt Joop vol trots. "Mijn rekening bedroeg ongeveer 250 euro. Het kan ook nog ietsje minder zijn."

"Ik moet het warm hebben, niet mijn meubels."

Zijn geheim? Hij zet de verwarming thuis laag - op zo'n 17 graden - en verwarmt alleen zijn lichaam.

De 80-jarige Helmonder is al langer bijzonder geïnteresseerd in duurzame energie. Hij leest allemaal boeken en gaat naar bijeenkomsten over de overschakeling naar duurzame energie. Hij stelde vorig jaar vast dat het heel veel energie kost om het in het najaar behaaglijk te hebben in huis. "Ik moet het warm hebben, niet mijn meubels", realiseerde hij zich. "Heel het huis warm stoken is niet echt efficiënt."

Joop ging daarop op zoek naar winkels die elektrisch verwarmde kleren verkopen. "Het is dezelfde techniek die we kennen uit elektrische dekens voor mensen die het koud in bed hebben."

"De broek even aanzetten en toen zat ik zo weer een gevoelstemperatuur van weer 22 graden!"

In Nederland zijn die kleren erg duur. "Een verwarmde broek kost hier 150 tot tweehonderd euro." Daarom bestelde hij er eentje in China, voor een derde van de Nederlandse prijs. "Je krijgt er alleen geen powerbank bij, maar die zijn niet zo duur hier."

Vanwege de late nazomer had Joop zijn verwarmde broek de afgelopen tijd amper nodig. "Het was half oktober nog 21, 22 graden." Maar toen kort geleden de temperatuur serieus daalde, deed hij de broek meteen weer aan. "Toen had ik het 's avonds ineens wat koud. Toen heb ik anderhalf uur die broek aangezet. De batterij van die broek draag ik bij me. Knopje aan, knopje uit en toen zat ik zo weer op een gevoelstemperatuur van 22 graden!"

"Heel de kamer verwarmen doe ik alleen als er bezoek komt."

"Kijk, ik ben alleenstaand", legt de Helmonder uit. "Ik ga ervan uit dat alleen mijn lichaam verwarmd moet zijn. De deurknop hier thuis is dus gewoon koud. De hele kamer verwarmen doe ik alleen als er bezoek komt. Dan moet de visite dit van tevoren even doorgeven, dan zet ik een uur van tevoren de verwarming aan. Als het bezoek dan weer weg is, zet ik die weer laag."

Hij weet niet hoe lang hij met de elektrische verwarmde broek kan doen. "Maar het werkt perfect tot nu toe." Lachend: "Heel veel mensen zetten vraagtekens bij spullen die uit het oosten komen, maar ik bewijs het tegendeel!"

LEES OOK: Joop (79) verwarmt niet zijn huis maar zijn broek: 'Veel efficiënter'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!