Video

Rick knalde met 306 per uur op de vangrail: 'Blij dat ik hier nog zit'

23 oktober 2023 om 17:19 • Aangepast 1 november 2023 om 02:04
nl
Rick van Stippent (31) uit Heesbeen bij Heusden botste vorig jaar maart op de A28 in Overijssel met duizelingwekkende snelheid op de vangrail. Als het aan de officier van justitie ligt moet hij een taakstraf krijgen van 150 uur en een jaar zijn rijbewijs inleveren. Van Stippent, die bekendstaat als de ‘autopoetsmiljonair’, hoorde die eis maandag bij de rechtbank in Zwolle.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Alle aanwezigen waren het er wel over eens: Rick en zijn bijrijder mogen blij zijn dat zij het er levend vanaf hebben gebracht die zondagmorgen 27 maart. Alleen dankzij de supersterke cockpit van de race-auto kwamen hij en zijn bijrijder er zonder een noemenswaardige schram vanaf.

Rick was met zijn witte Lamborghini Aventador van een half miljoen euro onder weg naar een autoshow op het circuit van Assen. De jonge ondernemer heeft enorme spijt van die ‘ene keer dat hij even het gaspedaal diep intrapte’, maar is blij dat hij er nog is. Van de verzekering kreeg hij geen cent.

Ongedeerd
Rond half tien ‘s morgens ging het mis. Rick gaf net voor het viaduct bij Rouveen even flink gas, raakte in een slip, ramde de vangrail en stond honderden meters verderop pas stil. Geschrokken, maar ongedeerd stapten Van Stippent en zijn bijrijder uit.

De rechtbank in Zwolle ging maandag uitvoerig in op de vraag hoe dan kon gebeuren. De politie berekende dat Van Stippent 314 tot 318 moet hebben gereden toen over een hobbel vloog en in een slip raakte. Toen hij enkele tientallen meters verder links op de vangrail klapte, ging de Lamborghini volgens de politie nog steeds 306 kilometer per uur.

De sportauto nam zo’n twintig tot 30 paaltjes mee en begon daarna te tollen en ramde de vangrail nog meerdere keren. Na bijna 300 meter stond de auto pas stil. Over zes rijbanen lagen de brokstukken verspreid. De auto van een half miljoen was total loss.

Van Stippent kon niet geloven dat hij zo hard had gereden. Zo’n auto gaat in een paar seconden heel snel, maar dit geloofde hij niet. Hij hield het erop dat hij zo’n 200 kilometer per uur had gereden. Een door hem ingeschakelde expert berekende een snelheid van 249. Bij lange na niet zo snel als justitie oordeelde.

Getuigen hadden de Lamborghini van Van Stippent al eerder hard zien rijden. De bolide valt dan ook enorm op door zijn vorm én enorme motorgeluid. Een van de getuigen die er meteen na de crash bij was, heeft verklaard dat ze de bijrijder hoorde bellen en dat hij zei dat hij een snelheid van 314 had gezien op de teller.

Adrenaline
De officier van justitie kwam woorden tekort om te vertellen hoe asociaal hij het rijgedrag van Van Stippent vond. “Ga dan naar Duitsland of naar een circuit. Of ga parachutespringen als je zoveel adrenaline wilt”, vond hij. “Dit is bespottelijk hard.”

Rick van Stippent kon alleen maar beamen dat het allemaal niet goed was. Ook hij zit er behoorlijk mee in zijn maag. Zijn advocaat noemde het dan ook een zwarte dag, die niet zomaar valt weg te poetsen. De taakstraf van 150 uur en het intrekken van het rijbewijs voor een jaar, met nog een half jaar voorwaardelijk daarbij, vond hij veel te hoog.

Volgens de advocaat is een veel lagere werkstraf en drie maanden intrekken van het rijbewijs wat meer volgens de richtlijnen.

De rechtbank in Zwolle doet op 6 november uitspraak.

Rick zijn Lamborghini na de crash op de A28 (foto: ANP).
Rick zijn Lamborghini na de crash op de A28 (foto: ANP).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!