Video

Bedwantsen in je slaapkamer: hond Yip speurt ze op

24 oktober 2023 om 15:00 • Aangepast 1 november 2023 om 02:03
nl
De meeste mensen krijgen alleen al bij het idee de kriebels van de bedwants. Verhalen over een ware bedwantsenplaag in de Parijse hotels, maken de zorgen alleen maar groter. Je zal ze maar vinden in je bed. Nico Vonk uit Prinsenbeek adviseert overheden, bedrijven en particulieren op het gebied van ongediertebestrijding. En als het om bedwantsen gaat krijgt hij hulp van zijn hond Yip.
Profielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

Bedwantsen prikken en zuigen bloed op. Ze kunnen heel lang zonder voedsel, maar door corona bleven veel hotelkamers leeg en dat overleefden ze niet. Nu lijkt het beestje weer opmars. Soms komen bedwantsen bij mensen thuis voor, maar het vaakst zijn ze te vinden in hotelkamers. Bezoekers brengen er het beestje binnen of nemen het ook weer mee naar een andere plaats.

Buisje met geur
Het heeft niks met hygiëne te maken, maar is wel een vervelend probleem. En dan kan Nico worden ingeschakeld met zijn hond Yip. In de logeerkamer van zijn huis laat Nico zien hoe het werkt. Hij verstopt in de bedbank een buisje met een geur die Yip herkent, bijvoorbeeld van bedwantsen. Binnen een halve minuut heeft Yip de geur gevonden en blijft ze stil liggen of zitten.

Op die manier weet het baasje dat er op die plek een bedwants te vinden is. Yip wordt daar elke dag voor getraind. “Je moet haar niet alleen leren om de geur van bedwants te herkennen, maar ze moet ook leren om andere geuren in een ruimte te negeren.”

Yip bespaart de ongediertebestrijders zo veel tijd. Want de kleine bloedzuigertjes zijn vaak lastig ze te vinden. “Bedwantsen kunnen zich geweldig goed verstoppen, achter de lambrisering, onder de laminaatvloer of zelfs in een televisie. Dan is het haast ondoenlijk om ze met het blote oog te vinden en het kost uren tijd. Yip doorzoekt zo’n kamer binnen 10 minuten.”

60 graden
Als een hoteleigenaar de hulp van Vonk inroept, gaat Yip hotelkamer na hotelkamer af. Daarna komt een bestrijder er aan te pas om in de besmette kamers de beestjes te doden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de ruimte enkele uren tot 60 graden te verwarmen. Dan leggen de bloedzuigers het lootje.

De berichten over een enorme bedwantsenplaag die er in Parijs zou zijn neemt Nico overigens met een korrel zout. “De bedwants is een vervelend beestje, maar je moet het ook weer niet overdrijven”, vindt hij. Zo’n verhaal werkt wel de angst in de hand. “Mensen raken vaak helemaal in paniek als ze met bedwantsen worden geconfronteerd. Die paniek zit vooral tussen de oren. Je hoeft echt niet meteen je meubels weg te gooien, een deskundige kan het dier meestal goed bestrijden.”

Kleren in je koffer
De kans dat je op vakantie bedwantsen treft is niet zo groot, maar je kunt wel waakzaam zijn. Je kleren in de koffer laten zitten en niet in de kast hangen maakt de kans kleiner dat je het beestje meeneemt naar huis. En als je je kleren op 60 graden uitwast na de vakantie overleeft de bedwants het niet.

Nico zelf hoeft al helemaal niet bang te zijn. Die laat na een vakantie Yip even snuffelen aan de koffer om zeker te zijn dat hij hem niet importeert. “Dat doet Yip met plezier.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!