Slapende Brabanders die brand veroorzaken: dat gebeurt vaker dan je denkt

24 oktober 2023 om 14:59 • Aangepast 1 november 2023 om 02:04
nl
Sven werd zondagochtend thuis wakker gemaakt door de brandweer in Sint-Michielsgestel. Hij was in slaap gevallen terwijl hij een pizza in de oven had liggen. Dat ging bijna heel erg mis. Sven is niet de enige Brabander die zo’n brandverhaal heeft. Sterker nog, het rijtje met dit soort incidenten is allesbehalve kort in onze provincie. En meestal zijn het omstanders of buren die een cruciale rol spelen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Oplettende buurman
Zo ging het in 2018 mis in Breda. Een buurman en zijn vriendin ontdekten de brand in een appartementencomplex aan de Roeselare straat. Ze waarschuwden de flatbewoner die op dat moment lag te slapen. Vermoedelijk was de buurman met een sigaret in slaap gevallen. De man raakte niet ernstig gewond.

LEES MEER: Flatbewoners Roeselarestraat Breda blussen brand met emmers water

Vrouw uit caravan gered
Nog een mooi verhaal over oplettende omstanders bij een 'sigaretbrand'. Op de Rijsbergense camping Fort Oranje, inmiddels gesloten door de gemeente, brak in de zomer van 2016 brand uit een stacaravan. De bewoonster was met een sigaret in haar hand in slaap gevallen. Ze is door andere bewoners van de camping op tijd uit de woning gehaald.

Zulke sigaretbranden komen vaker voor. In 2011 in Etten-Leur en in 2013 in Helmond bijvoorbeeld. In 2014 had zo'n brand zelfs een fatale afloop.

De campingbewoners haalden de vrouw uit een brandende caravan
De campingbewoners haalden de vrouw uit een brandende caravan

LEES OOK: Campingbewoners halen vrouw uit brandende caravan

Frietpan aan, brein uit
Flatbewoners aan de Rubinsteinstraat sloegen in 2016 alarm toen ze rook zagen op de vierde verdieping. Toen de brandweer binnen was zagen ze meteen de oorzaak van de brand: een pan olie op het vuur die vlam had gevat. In de kamer lag een man te slapen op de bank. De man hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De woning was door de brand zwartgeblakerd.

Overigens ging het bakken van friet in 2018 ook al eens mis - toen in Etten-Leur.

LEES OOK: In slaap gevallen met frituurpan aan: flat in brand

Omstanders redden opnieuw
Het lijkt wel een rode draad in dit verhaal: oplettende omstanders die ingrijpen. Zo ook in 2015 aan de Kortestraat in Breda. Een veertig jaar oude vrouw had een kaars aangestoken en was in slaap gevallen. Een voorbijganger zag vlammen uit een raam komen en waarschuwde de brandweer. Het slachtoffer is met brandwonden aan haar arm naar het ziekenhuis gebracht.

Vorig jaar ging het op dezelfde manier mis in Veghel door een kaars.

LEES OOK: Vrouw gewond bij brand ontstaan door kaars in Kortestraat in Breda

Heldendaad
Door een heldendaad is een man uit Rijen maandagavond aan de dood ontsnapt bij een brand in zijn huis aan de Zaaren. De man had aan het begin van de avond een pit op zijn fornuis aangezet om een pannetje warm te maken, maar was in slaap gevallen. Een omstander zag de rook en zag tegelijk dat niemand ingreep. Daarom klom hij via het dak naar binnen en redde de man uit het brandende huis.

De man moest naar het ziekenhuis.
De man moest naar het ziekenhuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!