Van 50.000 komkommers naar 710 campers: 'De telefoon blijft overgaan'

24 oktober 2023 om 20:55 • Aangepast 3 november 2023 om 02:00
nl
Van 50.000 komkommers naar de opslag van 710 campers en caravans: het was een gouden zet van de familie Smeets uit Helmond. "We zijn helemaal volgeboekt. De telefoon staat roodgloeiend", vertelt Monique Smeets. "Sommige mensen hebben al naar 30 adressen gebeld. Nergens is plek."
Profielfoto van Eva de SchipperProfielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Op de locatie waar Monique ooit met haar man Johan en zoon Rick een glastuinbouwbedrijf runde, zetten ze begin vorig jaar een stallingslocatie op. De verwachting was dat de voormalige komkommerkassen na een jaar of drie volledig gevuld zouden zijn met campers en caravans. "Maar nu, anderhalf jaar later, zitten we al helemaal vol."

Vooral sinds de corona-pandemie is het aantal mensen dat een camper of caravan aanschaft, toegenomen. Maar die moeten natuurlijk wel ergens gestald worden. Hoewel die stallingsplaatsen ook in Brabant als paddenstoelen uit de grond schieten, is er toch sprake van een nijpend tekort, zo beaamt een woordvoerder van de Nederlandse Kampeerauto Club.

"Dat was een hele hoop werk, maar je moet als je bezig bent gewoon niet naar het einde kijken."

“We hoorden dat er een hele hoop mensen op zoek waren naar stallingsruimte", vertelt Johan. "En aangezien wij heel veel ruimte hebben, dachten we: da's een goed idee!" Samen met zijn vrouw en zoon legde hij het kassencomplex vol klinkers. Er waren drie vrachtwagens met stenen voor nodig. "Een hele hoop werk, maar je moet als je bezig bent gewoon niet naar het einde kijken", lacht hij.

Klanten komen inmiddels van heinde en verre: Nijmegen, Nootdorp, Breda, Tilburg, Maastricht, Valkenswaard. "Mensen kunnen via een app hun camper ophalen, die mijn man klaar zet. Vanwege de veiligheid zullen onze klanten het opslagterrein nooit opkomen,” legt Monique uit.

"Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik met mensen werken toch ook wel heel leuk vindt."

Voor haar 24-jarige zoon Rick was de overgang van komkommers naar campers en caravans best even wennen. "Die beslissing was pittig, omdat ik altijd voor ogen had om met de komkommers door zou gaan," vertelt de mede-eigenaar van Stalling de Weyer. "Je gaat totaal iets anders doen en je weet op dat moment nog niet of het een succes wordt."

Dat is nu wel anders. Geldt trouwens ook voor zijn ouders. "Ik ben erachter gekomen dat ik met mensen werken toch ook wel heel leuk vind," glundert vader Johan. En ook Monique is inmiddels helemaal om. "In het begin vond ik het niet zo leuk, want ik heb het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Maar ik zou nu niet meer terug willen. Dit is veel rustiger en je hebt geen personeel. En we hebben nu weekend!"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!