Video

Heel dichte mist, maar alleen op sommige plekken: zo komt dat

26 oktober 2023 om 12:02 • Aangepast 10 november 2023 om 02:06
nl
Wie donderdagmorgen op weg was, heeft het zeker gemerkt: de soms heel dichte mist waar je doorheen moest. Op sommige plekken was het zicht ineens minder dan 70 meter. Het wonderlijke is dat een paar honderd meter verderop de mist ineens verdwenen was. Weerman Johny Willemsen van Weerplaza weet wel hoe dat komt. "Het heeft te maken met de ondergrond."
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Vooral automobilisten merkten donderdagmorgen dat ze ineens in dichte mist reden en dat een paar honderd meter verderop de lucht ineens opgeklaard was.

Weerman Willemsen legt eerst uit hoe mist eigenlijk ontstaat: "Bij mist is de lucht verzadigd met waterdamp", doceert hij. De mist waar Brabant donderdag last van had, ontstond omdat het aardoppervlak snel afkoelt. "En als er weinig wind staat, dan wordt die koude koude luchtlaag aan het aardoppervlak niet gemengd met de lucht erboven. Dan raakt die luchtlaag verzadigd en ontstaat er mist."

Mistbanken
Hoe dicht die mist is, dat is afhankelijk van de plek waar die ontstaat: "Je ziet dat er vooral mist ontstaat boven sloten en weilanden. Dat komt doordat de lucht boven sloten en weilanden vochtiger is. En koude lucht is zwaar en mengt zich met die vochtige lucht."

Dat zorgt vervolgens voor de welbekende mistbanken, vertelt Willemsen. "Deze plaatselijke mist breidt zich meestal snel uit, zodat de voor het verkeer zo verraderlijke mistbanken ontstaan. Bij mistbanken zijn de zichtverschillen op korte afstand groot."

De mist kan dan ook zomaar weer verdwenen zijn. Zodra je door droger gebied rijdt, waar de lucht minder vochtig is en er bijvoorbeeld meer geasfalteerd is, verdwijnt de mist. Maar even verderop kan die ineens weer opkomen omdat daar wel meer water in de lucht zit.

LEES OOK: Rijkswaterstaat waarschuwt voor dichte mist, code geel afgekondigd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!