Video

Filmbeelden van ruim 100 jaar oud online: ‘Lagen op zolder stof te happen’

27 oktober om 07:30 • Aangepast 10 november om 02:02
nl
Ze zijn zeldzaam: filmbeelden uit Brabant van meer dan 100 jaar oud. Na een oproep van BrabantinBeelden werden zolders doorzocht en zo zijn tientallen films van voor de oorlog gevonden en gedigitaliseerd. Marc Uijtendaal had nog films van zijn opa op zolder liggen. “Mijn opa maakte reisfilms, familiefilms en beelden van de leerfabriek uit Rijen toen filmen nog heel duur was.” Alle vooroorlogse films zijn vanaf nu voor iedereen online te bekijken.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

BrabantinBeelden was het afgelopen halfjaar op zoek naar de oudste films van Brabant. De oproep was om op zolder eens te zoeken naar beelden van voor 1940. De oudste film is meer dan een eeuw oud met beelden uit 1913 van Helmond en Den Bosch.

“Toen filmen na de oorlog betaalbaarder werd, stopte opa Leo ermee."

Marc Uijtendaal gaf gehoor aan de oproep. “We zijn op mijn zolder”, begint Marc. “Hier in het hoekje lagen de oude films van mijn opa Leo. Inmiddels zijn de meeste gedigitaliseerd.”

Nadat zijn opa in 1974 overleed, hebben zijn ouders de beelden bewaard. Uiteindelijk zijn ze bij Marc op zolder beland. “Er zitten films bij van reizen naar Lourdes, Rome en de Ardennen. Opnames van het pontje van Moerdijk en paaseieren zoeken in de tuin. Het is echt heel mooi om je vader en je oom ineens door het beeld te zien rennen.”

Beelden van voor de oorlog zijn bijzonder. Er werd toen niet veel gefilmd. “Het was heel duur, maar opa was welgesteld en die had er zijn hobby van gemaakt.” Opa Leo Uijtendaal was directeur van een leerfabriek, wethouder en had een aantal bestuurlijke functies. Marc heeft hem nooit zien filmen. “Toen filmen na de oorlog betaalbaarder werd, stopte opa ermee. Nou hoeft het niet meer, dacht ie”, zegt Marc lachend.

"Je kunt nu beelden van opa en oma kijken."

Op zolder bij Marc liggen nog een aantal beelden uit de jaren 30, zoals een reis van opa naar Zweden. Hij bekijkt ze op een oude projector. “Er zit geen geluid bij en vaak weet je ook niet waar je precies naar kijkt. Je moet soms echt uitzoeken waar het over gaat en waar de beelden gemaakt zijn. Het mooiste aan die oude beelden is het tijdsbeeld.”

De beelden van opa Leo zijn vanaf nu dus online te bekijken. “Neven en nichten weten nog van niks. Nu kan ik ze gaan appen en bellen dat ze naar beelden van ons opa en ons oma kunnen kijken.” Het enige wat Marc mist bij de digitale beelden is het geluid van de projector, want online zit er geen geluid bij.

Bekijk hier een fragment uit de filmcollectie van opa Leo. Alle films zijn hier terug te vinden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!