Video

Vredesmars Palestina in Bergen op Zoom: 'Iedereen heeft baat bij vrede'

28 oktober 2023 om 12:10 • Aangepast 10 november 2023 om 02:01
nl
Door het centrum van Bergen op Zoom is zaterdagmiddag een vredesmars gehouden. Met de demonstratie wil organisator Niels Minnaard solidariteit tonen met het Palestijnse volk. De omstreden leus ‘From the river to the sea, Palestina will be free’ werd hierbij toegestaan.
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door
Danique Pals

De vredesmars is om 12 uur gestart bij het station in Bergen op Zoom. Zo'n 300 mensen liepen met vlaggen en spandoeken vanaf het station via de Grote Markt naar het Thaliaplein. Op het plein hielden enkele sprekers een betoog. Met de vredesmars wil de organisatie de algehele vrede in een breder perspectief plaatsen. “Iedereen heeft baat bij vrede, behalve wapenfabrikanten”, zegt Niels Minnaard, organisator van de mars en lid van SP Bergen op Zoom.

"Er is niets antisemitisch aan"

Tijdens de vredesmars werd de leus ‘From the river to the sea, Palestina will be free’ geroepen door de demonstranten. Eerder sprak een meerderheid van de Tweede Kamer uit dat deze leus een oproep tot geweld is. Afgelopen augustus oordeelde het hof in Amsterdam dat een demonstrant die de leus in zijn speech benoemde, niet strafbaar was. Minnaard heeft er expliciet voor gekozen om de leus toe te staan. “Dat de Tweede Kamer de leus wil verbieden, is juist onderdeel van het probleem. Er is niets antisemitisch aan.”

"Er zijn vrouwen, kinderen, ooms en tantes die sterven"

Een grote meerderheid van de Verenigde Naties heeft opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Nederland heeft hier niet mee ingestemd en dat is voor Minnaard extra reden om te demonstreren voor de vrede. “Ik vind het zo bizar dat de Nederlandse regering niet eens stemt voor een staakt-het-vuren. Er zijn vrouwen, kinderen, ooms en tantes die sterven. Het is te pijnlijk voor woorden. In heel Nederland wordt geprotesteerd. Wij willen in Bergen op Zoom laten zien dat het ons ook wat kan schelen. We willen dat iedereen het verhaal van het onderdrukte volk kent en dat iedereen beseft dat vrede het beste is.”

De vredesmars verloopt rustig. (Foto: Jan Waalen)
De vredesmars verloopt rustig. (Foto: Jan Waalen)
Demonstranten verzamelen bij het station. (Foto: Jan Waalen)
Demonstranten verzamelen bij het station. (Foto: Jan Waalen)
Ongeveer 300 mensen lopen met de vredesmars mee. (Foto: Jan Waalen)
Ongeveer 300 mensen lopen met de vredesmars mee. (Foto: Jan Waalen)
Demonstranten lopen met spandoeken. (Foto: Jan Waalen)
Demonstranten lopen met spandoeken. (Foto: Jan Waalen)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.