Video

Dylano moest even naar de wc en redt zijn buurvrouw uit brandend huis

30 oktober 2023 om 12:15 • Aangepast 10 november 2023 om 02:01
nl
Doordat Dylano Blok (20) uit Waalwijk nog even naar het toilet moest, heeft hij misschien wel het leven van een oudere vrouw uit Waalwijk gered. Hij haalde zijn buurvrouw donderdag uit een brandend huis aan de Professor Krabbestraat in Waalwijk. Het vuur sloeg over naar het huis van zijn ouders. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Dylano zou met zijn ouders uit gaan eten, maar hij maakte nog een tussenstop in zijn ouderlijk huis om naar het toilet te gaan. Hij wilde vervolgens in de auto stappen naar een restaurant, maar dat liep anders. "Ik hoorde ineens geschreeuw", vertelt Dylano. "Iemand riep om hulp. Het ging niet goed daar. Er kwam enorm veel rook uit het huis."

Hij wachtte geen moment: "Ik rende naar de voordeur en klopte op de deur, maar er kwam geen reactie. Ik moest nog een paar keer door de brievenbus roepen. Het duurde lang voordat ze opendeed." Ook andere buren haastten zich naar de voordeur.

"Ze was helemaal in shock."

De buurvrouw wilde terug naar binnen lopen, merkte Dylano. "Ze was helemaal in shock en wilde misschien nog spullen pakken of de brand blussen. Dat ging nooit lukken, zag ik meteen. Ik pakte haar even bij de arm en nam haar mee naar buiten."

"Daarna ging het heel snel. Je zag de vlammen al naar boven schieten", vertelt Dylano. "Het was heel heftig. Het besef begint langzaam te komen", zegt hij aangedaan. Het huis is onbewoonbaar. Ook Dylano en zijn ouders kunnen nog niet naar huis: zij wonen voorlopig op een vakantiepark. Hoe lang dat gaat duren is nog onduidelijk.

Een heldendaad vindt Dylano wat veel eer, zo reageert hij nuchter. "Ze deed zelf de deur open. Mensen denken dat ze op de grond lag en ik haar uit het huis hebt gesleept. Dat was niet zo. Ik was gewoon op het juiste moment op de juiste plaats." Hij geeft wel toe: "Ik zou niet willen weten hoe het was afgelopen, als ik er niet was geweest."

"Hij verdient gewoon een lintje."

Buurtbewoners denken daar heel anders over: "Hij verdient gewoon een lintje", zegt Marcel Beekman. "Hij heeft, met een aantal andere buren, heel goed ingegrepen." De moeder van Dylano laat weten: "Ik ben heel trots op hem."

Hoe het precies gaat met de vrouw, die ongeveer 78 jaar oud is, is onduidelijk. Dylano: "Ik heb de buurvrouw nog niet gesproken of gezien, maar het gaat naar omstandigheden goed." Volgens meerdere buurtbewoners ligt ze nog altijd in het ziekenhuis. Ze zou naar een verzorgingshuis gaan.

De politie Waalwijk bedankt buurtbewoners op Facebook. "De bewoonster die uit haar brandende huis werd gered door de buren, de opvang van directe buren en andere buurtbewoners die ook halsoverkop hun huis moesten verlaten."

De buurt zamelt geld in voor een bloemetje, omdat ze daar 'helemaal gek' op is. Dylano is inmiddels weer naar school gegaan, waar hij veel afleiding vindt. Of hij blij is dat hij naar de wc moest? "Dat is maar goed geweest", lacht hij.

Beelden van de brand:

De schade aan het huis is groot (foto: Raymond Merkx).
De schade aan het huis is groot (foto: Raymond Merkx).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!