'Therapie? Dat hoort niet' zeiden Diego's ouders nadat hij uit de kast kwam

5 november 2023 om 08:00 • Aangepast 17 november 2023 om 02:03
nl
“Op zo’n jonge leeftijd in therapie gaan? Dat hoort niet. Dat is niet normaal." Dat kreeg Diego González-Clark op zijn 18e te horen toen hij zijn ouders thuis in Wouw vertelde dat hij op mannen viel. Nu, jaren later, is therapie voor hem hetzelfde als boodschappen doen. "Als ik mezelf verwaarloos dan heeft mijn kind daar minstens zoveel last van."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Samen met zoontje Sem (2) woont Diego in Amsterdam waar hij vooral bekend staat als (musical)acteur, presentator en model. Daarnaast ging hij in 2022 op zoek naar zijn 'Prince Charming' in de gelijknamige queer datingshow op Videoland. "Maar de mensen in Wouw kennen mij van vroeger en weten van mijn situatie af. Dat ik alleenstaand ben en een geadopteerde zoon heb, daarom komen ze vaak naar me toe als ik in Brabant ben. Dat zie ik als iets heel fijns: een gesprek starten over mentale gezondheid kan in een dorp."

"Als je daar nu al aan begint, op zo’n jonge leeftijd, dan klopt er iets niet"

Zijn mentale gezondheid speelt een belangrijke rol in zijn leven, mede daarom is Diego dit jaar ambassadeur van Movember. Diego komt uit een gezin van harde werkers. "Mijn ouders hadden eetcafé In Den Veehandel in het dorp. Dat was hard werken met z’n allen. Ik kon ontsnappen door op m’n kamertje te gaan zingen en dansen." Vlak nadat de 18-jarige Diego uit de kast kwam, wilde hij met een psycholoog gaan praten. "Dat raadde mijn ouders me af. "Als je daar nu al aan begint, op zo’n jonge leeftijd, dan klopt er iets niet", zeiden ze. Die reactie was 'niet handig', blikt Diego terug.

"Wanneer je op jonge leeftijd je identiteit aan het vormen bent is het juist cruciaal dat je daar de juiste begeleiding in hebt. Als je dan hoort dat therapie niet goed is of dat je ouders het niet accepteren, kan dat bepalend zijn voor de rest van je leven." Jarenlang had de acteur het gevoel dat psychische hulp zoeken niet normaal was. "Maar de vele afwijzingen bij castings hakten erin. En het werk wat ik daarnaast deed, modellenwerk en tv commercials, draaide allemaal om uiterlijk. "Ik ben uiteindelijk pas op mijn 26e met iemand gaan praten. Ik dacht toen: Waarom zouden er zoveel specialisten zijn als het niet normaal zou zijn? Die mensen zijn er met een reden."

Dit verhaal is onderdeel van een verhalenreeks voor de Omroep Brabant-podcast Op De Man Af. In deze podcast banen journalisten Eva de Schipper en Evie Hendriks zich een weg door het hoofd van de man. Dat doen zij door eerlijke gesprekken te voeren met mannen van jong tot oud, door de mannen in hun eigen leven aan de tand te voelen, door stiekem mee te luisteren met mannen én door kritisch naar zichzelf te kijken. Als kers op de taart helpt verslaggever René Snippert de dames om de markt voor mannen en zelfontwikkeling te ontdekken.

"It takes a village to raise a kid

"Ik heb echt door shit heen moeten gaan. Vooral de afgelopen twee jaar waren fucking zwaar. Alleen komen te staan net nadat je adoptietraject is gestart, twee hypotheken betalen, stoppen met werken. Ik kon het gewoon niet alleen. It takes a village to raise a kid: ik heb echt een dorp nodig zoals Wouw," lacht hij. "Als ik mezelf verwaarloos dan heeft mijn kind daar minstens zoveel last van als ik daar last van heb. Hier in Amsterdam is therapie hetzelfde als boodschappen doen. Maar als ik op een verjaardag in Brabant zou vertellen dat ik in therapie ben, zou de hele kamer zoiets hebben van 'Wat is er met hem aan de hand?!' Maar inmiddels weet mijn familie er gewoon van hoor."

De themamaand Movember staat in het teken van prostaatkanker, teelbalkanker, geestelijke gezondheid bij mannen en het voorkomen van zelfdoding. Er wordt geld ingezameld door bijvoorbeeld je snor te laten staan, iets waar Diego zelf ook aan meedoet. "Bij prostaat- en teelbalkanker is vroegtijdige ontdekking heel erg belangrijk. Ik zit zelf ook in de risicogroep: het zijn vaak jonge mannen die het krijgen. Maar de meerderheid van de mannen zal niet zo snel naar de dokter gaan. Daarom een oproep van mij: Check nou eens wat vaker bij jezelf in. Heb ik geestelijke of fysieke klachten?"

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!