Code geel en thuiswerkadvies: dit is wat je van storm Ciarán gaat merken

2 november 2023 om 08:52 • Aangepast 10 november 2023 om 02:04
nl
We gaan donderdag last krijgen van heel harde windstoten, weet weerman Rico Schröder van Weerplaza. Vanaf tien uur geldt weercode geel in Brabant en de ANWB geeft het advies om thuis te werken. Maar ondanks dat alles lijkt het erop dat de gevreesde herfststorm Ciarán onze provincie over gaat slaan.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

"Tot een storm gaat het niet komen in Brabant", zegt Schröder in radioprogramma WAKKER! op Omroep Brabant. "Het zijn vooral zeer zware windstoten die we gaan krijgen in Brabant. Daarom geldt hier ook code geel tot acht uur vanavond. Dat is vooral bedoeld als waarschuwing."

We moeten volgens de weerman wel rekening houden met windstoten van zo'n tachtig kilometer per uur. Direct aan zee komt het donderdag tot windkracht negen. In onze provincie zal de hardste wind daarom door het westen waaien. "Wat verder naar het oosten waait het ook stevig, daar hebben we sowieso windkracht zes te pakken vandaag. Maar de windstoten zijn met zestig tot zeventig kilometer per uur iets minder zwaar", zegt Schröder.

"Het blijft behoorlijk onstuimig komende tijd."

Ook de regen zal vooral in het westen van Brabant vallen. "Het gaat deze ochtend regenen. Dat trekt geleidelijk naar het noorden weg. Daarna is het vooral in het oosten van de provincie droog. In het westen kan van tijd tot tijd nog wat regen vallen. En in de avond komt de regen weer terug naar het oosten. Dan valt er lichte regen en motregen." Het wordt donderdag zo'n veertien graden.

De motregen blijft komende nacht vallen. De temperatuur daalt dan naar zo'n acht graden. En de wind? "Die blijft dan ook wel stevig doorwaaien, met een matige windkracht vier tot vijf en windstoten tot zo'n zestig kilometer per uur. Het blijft dus in ieder geval behoorlijk onstuimig komende tijd."

De ANWB adviseert mensen om donderdag thuis te werken vanwege storm Ciarán. Niet omdat het zo enorm gevaarlijk op de weg is, maar omdat er meer files dan gebruikelijk ontstaan met dit weer. "Er gaan zeker files ontstaan", zei de woordvoerder hier eerder over. "Door regen houden automobilisten meer afstand en door de verwachte wind kan het extra onstuimig worden."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Hier lees je wat alle weercodes betekenen en wanneer ze worden afgegeven

Dit moet je doen om je voor te bereiden op een storm

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!