Uitblinkende doelman kreeg appje van Vaessen: 'Ik voel de waardering'

5 november 2023 om 10:51 • Aangepast 17 november 2023 om 02:01
nl
Zeker niet alle toeschouwers in het Mandemakers Stadion zullen voor het duel tussen RKC Waalwijk en Feyenoord van Mark Spenkelink (26) hebben gehoord. Na zaterdagavond is dat anders, want de doelman van de Waalwijkers keepte de wedstrijd van zijn leven. “Ik heb eerder dit seizoen echt een paar keer gedacht dat het er voor mij niet inzat. Na deze week is dat gevoel compleet anders.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Als derde doelman was zijn kans op speeltijd klein. “Keeperstrainer Bart Tinus verdient een groot compliment, want hij bleef me maar motiveren. Mijn kans zou nog wel komen zei Bart. Ik werd er op een gegeven moment schijtziek van, want mijn situatie veranderde niet. Daar waar anderen het misschien al hadden opgegeven en zouden stoppen, ben ik echter keihard door blijven werken.”

"Ik hoop dat Etienne snel weer kan gaan spelen."

Door de blessures van vaste doelman Etienne Vaessen en reservekeeper Jeroen Houwen koos trainer Henk Fraser tegen FC Utrecht en Feyenoord voor Spenkelink onder de lat. “Wat er met Etienne gebeurde was verschrikkelijk. Ik heb er nachtenlang slecht van geslapen. We werken iedere dag samen en hebben een hele goed band. Ik hoop oprecht dat Etienne snel weer kan gaan spelen. Hij appte mij na afloop van de wedstrijd tegen Feyenoord als één van de eersten met complimenten, een mooie waardering.”

Die complimenten kreeg hij van meer mensen, want tegen Feyenoord kwam hij erg goed voor de dag. “Ik was na een uur spelen helemaal kapot. Zo speel je nooit en zo speelde ik voor de tweede keer in een week. Er zat ook wat spanning in mijn lijf. Na een goede redding groeide ik in de wedstrijd. Jammer dat de rode kaart de wedstrijd beïnvloedde. Dat we met 1-2 verloren, is geen schande tegen zo’n sterk Feyenoord.”

We mogen wel spreken van het sportieve hoogtepunt in zijn bijzondere carrière. Na jaren als reservekeeper bij Go Ahead Eagles kwam hij een half jaartje uit voor het Zweedse Karlstad BK. Na zijn periode in Deventer was hij werkloos, maar kreeg Spenkelink de kans bij Jong PSV. “Ik speelde wat wedstrijden en mocht meetrainen met het eerste. Zo kon ik me weer in de kijker spelen.”

"Er zit niet echt lijn in mijn loopbaan."

Het leverde hem een nieuw buitenlands avontuur op en wel in Georgië bij FC Lokomotivi Tbilisi. “Hun keeper vertrok naar Valencia en ik kwam als vervanger. Een club die Europees voetbal speelde, maar waar wat andere wetten gelden dan in Nederland als het iets minder gaat. Ik heb er heel veel meegemaakt, daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Spijt heb ik er echter zeker niet van, want als mens en als doelman ben ik er enorm gegroeid.”

Begin 2022 klopte RKC Waalwijk op de deur. “Er zit niet echt lijn in mijn loopbaan”, zegt hij lachend. In zijn eerste twee seizoenen speelde Spenkelink geen wedstrijd, maar in dit nog vroege seizoen heeft hij zijn visitekaartje afgegeven. “Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin, maar je moet af en toe een beetje geluk hebben.”

"Ik blijf het hoogst haalbare nastreven."

“Deze basisplaats is loon voor al het harde werk. Dit pakt niemand me meer af. Hoe de rest van het seizoen eruit ziet? Dat is niet aan mij, ik geef in ieder geval alles wat ik heb. Ik blijf nog steeds het hoogst haalbare nastreven, dat zit er echt in.”

Gelukkig gaat het met Etienne Vaessen inmiddels beter.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!