Video

Olifantje geboren in Beekse Bergen: 'We zijn helemaal in de wolken!'

6 november 2023 om 09:44 • Aangepast 24 november 2023 om 02:06
nl
In safaripark Beekse Bergen is afgelopen weekend een olifant geboren. Het is het eerste kalf van Afrikaanse olifant Pina-Nessi. Ze heeft de naam Mosi gekregen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De olifant werd geboren onder het toeziend oog van de andere vrouwtjesolifanten van de groep. Moeder en dochter maken het goed.

De naam Mosi betekent 'eerstgeborene'. "De bevalling had niet beter kunnen gaan, het was echt hoe zoals we hadden gehoopt", laat hoofd dierenverzorging Yvonne Vogels weten. "Niet alleen het kalfje en Pina-Nessi doen het super goed, ook de andere olifanten in de groep gedragen zich voorbeeldig. Nu gaan we hard aan de slag om ervoor te zorgen dat de kleine zo goed mogelijk opgroeit."

"Het is niet zonder slag of stoot gegaan."

Yvonne is dolgelukkig met de geboorte van Mosi. "Al 25 jaar werken we erg hard om een vruchtbare bijdrage te leveren aan het Europese fokprogramma van deze prachtige diersoort. Het is in die jaren niet zonder slag of stoot gegaan, dus we zijn als team helemaal in de wolken dat het goed is gegaan!"

Er zijn nog twee Afrikaanse olifanten drachtig in het safaripark, maakte Beekse Bergen eerder dit jaar al op feestelijke wijze bekend. Pina-Nessi's zus Bongi verwacht in het begin van 2024 een kalf. Het kalf van Punda, de moeder van Pina-Nessi en Bongi, wordt niet veel later verwacht.

"Pina-Nessi was enorm onder de indruk van deze Spaanse Casanova."

In het wild heeft de Afrikaanse olifant met veel bedreigingen te maken. Ze worden bedreigd door boeren, die balen van de gewassen die de olifanten nogal eens stuklopen, en de dieren worden ook gedood vanwege het kostbare ivoor .

Het fokprogramma moet er voor zorgen dat er een gezonde reservepopulatie wordt gecreëerd van deze diersoort. Olifantenbul Yambo kwam hiervoor in 2021 vanuit Spanje naar Hilvarenbeek, en met succes. "Pina-Nessi was enorm onder de indruk van deze Spaanse Casanova en al snel vond de eerste dekking plaats."

In Beekse Bergen is één keer eerder een olifant geboren. Zo'n 7,5 jaar geleden beviel Punda, een klein jaar na haar aankomst in het safaripark, van dochter Madiba. De geboorte van Madiba was helemaal bijzonder: ze was de eerste Afrikaanse olifant die geboren werd de Benelux. Vanaf het moment dat ze buiten liep, trok Madiba enorm veel bezoekers naar het park.

Om moeder Pina-Ness en Mosi in alle rust te laten bijkomen, zijn ze de komende dagen beperkt te zien. Vanaf donderdag kan het publiek de stal bezoeken.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Lees hier hoe iedereen het destijds nog kleine olifantje Madiba in de Beekse Bergen wilde zien

Safaripark Beekse Bergen heeft er een publiekstrekker bij (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk).
Safaripark Beekse Bergen heeft er een publiekstrekker bij (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk).
Moeder Pina Nessi met Mosi (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk).
Moeder Pina Nessi met Mosi (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!