Video

Burgemeester bedreigd en bijna aangereden, man (76) opgepakt

6 november 2023 om 20:31 • Aangepast 28 november 2023 om 02:02
nl
Burgemeester Boy Scholtze van Drimmelen is maandag bijna aangereden en bedreigd door een man bij het gemeentehuis in Made. De man schold de homoseksuele Scholtze onder meer uit om zijn geaardheid. Scholtze kon nog net op tijd opzij springen. De verdachte, een 76-jarige man uit Made, is opgepakt. "Zo onnodig en zo zinloos", reageert de burgemeester op dat wat hem is overkomen.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Scholtze, sinds december vorig jaar de burgemeester van de gemeente Drimmelen, liep maandagochtend rond elf uur vanuit het gemeentehuis naar zijn geparkeerde auto. Daar werd hij bijna aangereden. Na de confrontatie met de burgemeester op straat ging de verdachte het gemeentehuis binnen.

Nog meer bedreigingen
Daar mocht hij na eerdere misdragingen al niet meer komen. Bij de balie herhaalde de verdachte diverse dreigementen en beledigingen aan het adres van de burgemeester, ook verwijzend naar zijn geaardheid.

De burgemeester heeft aangifte gedaan van bedreiging, poging zware mishandeling, discriminatie en belediging. "Geen leuk begin van de week", reageert hij in een bericht op X. "Agressie, intimidatie en geweld zijn nooit een oplossing. Laten we met elkaar in gesprek blijven, ook nu. Ik zal me hier als burgemeester altijd voor inzetten."

Steun van collega's en minister
Demissionair minister van Justitie Dilan Yesilgöz noemt het op X "afschuwelijk" dat Scholtze om zijn geaardheid is belaagd. "In Nederland mag je zijn wie je bent en houden van wie je wilt", schrijft ze.

Ook collega-burgemeesters spreken op het sociale medium hun steun uit. Zoals bijvoorbeeld burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand:

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht noemt het voorval "bizar". Sjoerd Potters van De Bilt schrijft: "Laten we allemaal vierkant achter mijn collega Boy Scholtze gaan staan en nooit, nooit buigen voor intimidatie en geweld." Charlie Aptroot van Wijdemeren steekt Scholtze een hart onder de riem. "Weet dat jouw collega's en ongetwijfeld ook de inwoners achter jou staan en zulk gedrag volstrekt afwijzen", schrijft hij.

Stoeptegel
De politie is nog op zoek naar getuigen van zowel de confrontatie op de parkeerplaats als aan de balie in het gemeentehuis.

Het is niet voor het eerst dat de burgemeester te maken krijgt met geweld. Afgelopen juni kreeg hij een stoeptegel door de ruit van zijn huis gegooid. Scholtze woonde daar toen net drie dagen met zijn man Loek. "Een bosje bloemen of kaartje als welkom in de gemeente had ik eerlijk gezegd meer op prijs gesteld", reageerde hij toen nuchter.

Voor het gooien van de stoeptegel is destijds niemand aangehouden, zo geeft de politie dinsdag aan.

Bij zijn installatie als burgemeester in december 2022 was Boy Scholtze met zijn 31 jaar de jongste burgemeester van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!