Video

Twintig aangiftes binnen tegen burgemeester Mikkers om Marokkanen-uitspraak

7 november 2023 om 12:47 • Aangepast 22 november 2023 om 02:03
nl
Bij de politie zijn tot nu toe ruim twintig aangiftes binnen tegen de burgemeester van Den Bosch om zijn Marokko-uitspraak van vorige week. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam aan Omroep Brabant. Op een bijeenkomst over asielopvang in Den Bosch-Zuid reageerde Mikkers vorige week op een vrouw die zich boos maakte over Syriërs. "Dat zijn de ergsten", zei ze. Daar ging Mikkers tegenin, en hij noemde Marokko.
Profielfoto van Sami Kappé
Geschreven door
Sami Kappé

De uitspraak van Mikkers leverde een storm van kritiek op. De oproep om aangifte te doen kwam van een groep Marokkaanse Nederlanders die boos zijn over Mikkers' uitspraken. "Het gaat om een heel brede aangifte, waarin we Mikkers betichten van haat zaaien, oproepen tot discriminatie en racisme", gaf initiatiefnemer Younes Hanin eerder aan. Hij stelde dat de woorden een enorme impact hadden op de Marokkaanse gemeenschap.

Hanin regelde dat er op het Amsterdamse politiebureau voorgedrukte aangifte kon worden gedaan. Dit is volgens een politiewoordvoerder dan ook gebeurd. Maar de aangiftes kunnen ook elders in het land zijn gedaan. Die worden dan naar het OM in Amsterdam gestuurd.

Zaak in Amsterdam behandeld
De zaak wordt in Amsterdam behandeld, omdat de Bossche burgemeester in zijn gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid en in nauw contact met het OM staat. "Op deze manier wordt belangenverstrengeling vermeden. Daarnaast heeft het OM hier een Landelijk Expertisecentrum Discriminatie", legt een woordvoerder uit. Volgens hem zijn de aangiftes zowel vanuit organisaties als particulieren gedaan. De besturen van moskeeën Arrahma en Attakwa en de Stichting Marokkaanse Jongeren in Den Bosch lieten eerder weten 'verbijsterd' te zijn door de uitspraak.

De discriminatie-aangiftes worden in Amsterdam bekeken, waarna de officier van justitie ze beoordeelt en beslist wat er met de aangifte gebeurt. Het is niet bekend hoeveel tijd daar overheen gaat.

Vertrek geëist
Mikkers ging twee dagen na zijn bekritiseerde uitspraak door het stof. Een filmpje, dat was gemaakt tijdens de bewonersbijeenkomst, ging al snel rond op sociale media. Bossche moskeeën lieten in een gezamenlijke brief weten dat Mikkers zijn 'ware aard heeft getoond' en dat hij 'niet onze burgemeester' is.

Er gaat daarnaast ook een petitie rond waarin het vertrek van Jack Mikkers wordt geëist. Die is inmiddels door meer dan achthonderd mensen getekend.

De wethouders van Den Bosch steunen burgemeester Mikkers. In een brief aan moskeeën in Den Bosch vragen ze 'om met ons in gesprek te blijven', zo schrijven ze. 'Nu in deze moeilijke tijd is het juist belangrijk om elkaar in de ogen te blijven kijken en voor verbinding te zorgen'.

Het filmpje waar het over gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.