Hondenpoep bedreigt natuurgebied, maar 1560 baasjes zijn tegen sluiting

7 november 2023 om 21:15 • Aangepast 22 november 2023 om 02:03
nl
De petitie tegen het sluiten van het hondenlosloopgebied in het Ulvenhoutse Voorbos is door 1560 bezorgde hondenbezitters ondertekend. Initiatiefneemster Ilse Burema overhandigde de digitale protesthandtekeningen dinsdagavond aan wethouder Peter Bakker van Breda. "De gemeente dient burgers te horen en wij willen gehoord worden", vertelde een strijdbare Burema.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

Bij sportcomplex Jeugdland in Ulvenhout kwamen de verontruste hondenbaasjes bijeen om de wethouder hun grote zorgen duidelijk te maken.

Het staat nog niet vast, maar toch overweegt de gemeente Breda het stuk bos te sluiten voor het los laten lopen van honden. Want het Ulvenhoutse Voorbos is er slecht aan toe, door verdroging en te veel stikstofuitstoot. Tot nu toe lukt het niet om de natuur hier op te lappen, dus wordt er gekeken naar andere maatregelen, zoals sluiting van het losloopgebied. Want, zo is de gedachte, de uitwerpselen van de loslopende viervoeters zijn ook belastend voor de natuur.

"We bekijken alle mogelijkheden, maar de wet verplicht ons dat wij de natuur in dit bos op peil moeten houden."

Maar de hondenbaasjes betwijfelen of dat wel zo is. "Het losloopgebied ligt pal langs de snelweg waarop de auto's en vrachtwagens veel zwaarder de natuur belasten. En ook de landbouw in de omgeving draagt daar aan bij, net zoals de vervuiling van het Antwerps havengebied die hier neerdaalt", vertelt Ingrid Willemsens. Ze heeft grote twijfels of de onderzoeken naar de vervuiling van het bos wel kloppen.

Volgens de wethouder is het nog lang niet zo ver dat het hondenlosloopgebied dicht moet. "We bekijken alle mogelijkheden, maar de wet verplicht ons dat wij de natuur in dit bos op peil moeten houden. De gemakkelijke maatregelen zijn genomen, maar werken onvoldoende. Dus kijken we nu naar ingewikkeldere oplossingen en daar is het sluiten van het losloopgebied er een eentje van", aldus Bakker.

"Honden zijn heel dichtbij, terwijl de industrie helemaal in Antwerpen zit."

Ook hij erkent dat snelwegen, landbouw en industrie grotere veroorzakers zijn van de schade aan de natuur. "Maar de honden zijn heel dichtbij, terwijl de industrie helemaal in Antwerpen zit. Maar we kijken ook naar de boeren in de omgeving. En dat geeft aan hoe ingewikkeld deze afwegingen zijn. Maar voorop staat dat er maatregelen nodig zijn, zodat dit prachtige bos weer herstelt."

Zo zinspeelde de wethouder ook op het verplaatsen van het hondenlosloopgebied naar een andere plek in de buurt waar de natuur niet in de problemen zit. "Maar dat moet allemaal goed worden onderzocht voordat we besluiten kunnen nemen. Ik hoop dat we daar in het eerste kwartaal van 2024 zicht op hebben."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Hondenbazen protesteren al langer tegen sluiting losloopgebied Ulvenhout

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!