Dit is de sterkste showlaser ter wereld en in (bijna) heel Brabant te zien

13 november 2023 om 12:23 • Aangepast 24 november 2023 om 02:04
nl
Misschien heb je hem al gezien; boven een groot deel van Brabant is de afgelopen dagen een metershoge groene lichtstraal te zien. Het is de krachtigste showlaser ter wereld die tot op 80 kilometer afstand kan worden waargenomen. 'De Kaars', zoals hij heet, is onderdeel van GLOW in Eindhoven.
Profielfoto van Nynke Cuperus
Geschreven door

Onder meer in Den Bosch, Veghel, Gemert en Netersel is hij al gezien. Sommige Brabanders gaan er zelfs goed voor zitten om hem te spotten. "Dit was vanuit ons badkamerraam", schrijft Josefien op X. "Elke avond een half uurtje genieten!" En ook Jan van Den Boogaard zag hem: "Goed te zien vanaf Boxtel". Van Utrecht tot Maastricht en van Bergen op Zoom tot het Duitse Krefeld zou je hem kunnen spotten.

Kilometers hoog
De laser reikt tot tien kilometer hoogte, even hoog als een vliegtuig dus. En daarom wordt hij bediend door iemand die er veel verstand van heeft. Die persoon moet onder andere het luchtruim in de gaten houden, zodat vliegtuigen niet in gevaar worden gebracht. De laser heeft ook een ingebouwd radarsysteem, dat zorgt ervoor dat de laser wordt uitgeschakeld wanneer er een vliegtuig nadert. En nog een leuk feitje: hij gebruikt per uur net zoveel energie als acht mensen die tegelijkertijd hun haar föhnen.

Elke avond om half elf verschijnt het opvallende groene licht aan de hemel. Het is het teken voor de hele regio dat lichtfestival GLOW voor die dag wordt afgesloten. Om elf uur dooft de lichtstraal.

Dit vind je misschien ook interessant om te lezen:
Zo veel stroom verbruikt GLOW dit jaar

De laserstraal was ook 55 kilometer verderop in het Gelderse Deest te zien (foto: Brandon Faber)
De laserstraal was ook 55 kilometer verderop in het Gelderse Deest te zien (foto: Brandon Faber)
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!