Noodkreet Dijsselbloem: veel te weinig opvangplekken voor vluchtelingen

13 november 2023 om 15:01 • Aangepast 24 november 2023 om 02:05
nl
De Eindhovense burgemeester Jeroen Dijsselbloem heeft als noodkreet een brief over de opvang van vluchtelingen geschreven aan alle gemeenten in het zuidoosten van Brabant. Het aantal opvangplekken blijft sterk achter bij het aantal dat voor dit jaar is afgesproken, schrijft de burgemeester. Ook als het gaat om opvangplekken voor Oekraïners is ‘een van de slechtst presterende regio's in het hele land’.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Per 1 juli zou de regio Brabant Zuidoost 3752 opvangplekken voor Oekraïners bieden, maar op 25 oktober 2023 waren er nog maar 3064 plekken. Dat moet beter, stelt de burgemeester.

Om de doorstroom van asielzoekers te versnellen, zouden statushouders sneller aan een woning moeten komen. "De uitvoering van onze wettelijke taak om statushouders te huisvesten blijft momenteel fors achter", schrijft Dijsselbloem.

In de tweede helft van dit jaar zouden in Zuidoost-Brabant 1411 gehuisvest moeten zijn. Per 1 november zijn er dat nog maar 470 statushouders. "De prestaties verschillen aanzienlijk per gemeente. Feit blijft dat vrijwel alle gemeenten in onze regio ook hier een stevige extra inspanning dienen te leveren."

Oplossingen bieden
Dijsselbloem roept daarom gemeenten op creatieve oplossingen te bedenken: "Van leegstandsbeheer, kantoortransformatie en flexwoningen, tot het slim benutten van bedrijventerreinen, vakantieparken en hotels."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De burgemeester trok eerder ook al eens aan de bel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.