Oud-prins overlijdt tijdens carnaval: nu wordt zijn zoon Prins Carnaval

14 november 2023 om 19:00 • Aangepast 24 november 2023 om 02:05
nl
Nog geen jaar geleden overleed oud-prins Harrie de Greeff op carnavalszaterdag in Grave. Dit weekend werd zijn zoon Cas de Greeff onthuld als Prins Tita de 42ste. “Mijn vader zou het fantastisch hebben gevonden.”
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Carnaval in Pothuusburg, zoals Grave met carnaval heet, kreeg afgelopen jaar een zwart randje. Tijdens de traditionele Graafse avond op carnavalszaterdag in een volle feesttent aan de Loswal overleed onverwacht de 67-jarige Harrie de Greeff aan een hartstilstand. Harrie was een carnavalsvierder in hart en nieren. In 1982 was hij zelf prins. Jarenlang bleef hij actief bij de carnavalsstichting.

Afgelopen weekend werd op de Markt in Grave zijn zoon Cas de Greeff (30) onthuld als de nieuwe Prins Carnaval. Hij zwaait deze carnaval als Prins Tita de 42ste de scepter over Pothuusburg. “Dat was best wel een lastig en emotioneel moment”, vertelt Cas over de onthulling. “Maar het feest wordt toch gevierd. Hoe mooi is het om voorop te mogen gaan in de polonaise?"

"Als klein jongetje keek ik altijd op tegen de prins."

Een tijd geleden werd Cas gevraagd of hij prins wilde worden. “Ik zat op het terras van de camping. Ik werd gebeld door de commissie. Ja, dat was wel dubbel met het carnaval van vorig jaar nog in mijn achterhoofd. Ik moest daar even over nadenken. Maar dat duurde niet lang. We zijn als familie carnavalsvierders in hart en nieren. Mijn oom was in 1972 prins en mijn vader in 1982.”

Hij is trots dat hij nu in de voetsporen van zijn vader en oom prins is geworden. “Als klein jongetje keek ik altijd op tegen de prins. Het is een heel grote eer dat je dan zelf wordt gevraagd.”

"Mijn vader zou apetrots zijn."

“Ik heb zin om de carnavalsdagen lekker dweilend door de Graaf heen te gaan”, vervolgt Cas. Daarbij draagt hij zijn vader met zich mee op op een speciaal gemaakte onderscheiding. “Daar staat een luchtballonnetje op. Mijn vader was piloot”, vertelt Cas. “In de ballon zit een lampje. Een lampje dat voor hem brandt.”

En komend jaar is er in dezelfde feesttent weer de Graafse Avond. “Ja, dat wordt een bijzonder moment”, zegt Cas. “Het is zo ontzettend jammer dat mijn vader er niet meer bij is. Dat is een groot gemis. Hij zou apetrots zijn.”

Oud-prins Harrie de Greeff overleed tijdens carnaval in Pothuusburg (Foto: C.V. Pothuusburg).
Oud-prins Harrie de Greeff overleed tijdens carnaval in Pothuusburg (Foto: C.V. Pothuusburg).
De Greeff was prins in 1982 (foto: C.V. Pothuusburg).
De Greeff was prins in 1982 (foto: C.V. Pothuusburg).
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!