Liveblog

Schoolindringer: 19-jarige verdachte • basisschool donderdag weer open

14 november 2023 om 10:59 • Aangepast 29 november 2023 om 02:02
nl
Commotie in Oisterwijk, waar dinsdagochtend rond acht uur een mogelijk gewapende man een basisschool in Oisterwijk binnendrong. Na een klopjacht van een paar uur kon de verdachte worden aangehouden.
Profielfoto van Sami Kappé
Geschreven door
Sami Kappé

Liveblog

22.51

Dit liveblog is gesloten

17.34

School donderdag waarschijnlijk open

Basisschool De Coppele verwacht donderdag weer open te gaan. Dat meldt bestuurslid Huub van der Boom. Morgen is er noodopvang geregeld voor de kinderen. Zij kunnen naar een andere basisschool van de stichting waar de De Coppele onder valt.

Van den Boom was zelf niet in de school aanwezig toen de indringer binnenkwam. “De leerlingen waren er ook nog niet. Alleen kinderen van de voorschoolse opvang”, vertelt Van der Boom. Verder bedankt hij alle hulpdiensten. “Die waren snel ter plaatse. Dat was fijn voor de collega’s.”

16.28

De Coppele morgen dicht

Basisschool De Coppele blijft morgen dicht. Leraren kunnen morgen onder begeleiding spullen van school ophalen.

Buurtbewoners zijn erg geschrokken van het incident:

15.22

Verdachte is een 19-jarige man

De verdachte die is opgepakt omdat hij vanmorgen de school in Oisterwijk binnen is gedrongen, is een 19-jarige man uit Oisterwijk. Dat meldt de politie. De man kwam rond 8 uur de school binnen. Hij zei dat hij gewapend was en dat hij explosieven zou hebben geplaatst.

14.54

Onderzoek bij huis

Meerdere hulpdiensten, onder wie veel agenten en brandweerlieden zijn bezig in een huis in de Oisterwijkse straat Venkel. Volgens de politie gaat het om een 'lopend onderzoek'.

Een woordvoerder wil niet zeggen of het met de schoolindringer te maken heeft. Volgens buurtbewoners is dat wel het geval. Zij noemen het 'te triest voor woorden'.

(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
(foto: SQ Vision)
12.50

'Heftig incident'

Leerlingen en docenten van De Coppele zijn 'enorm geschrokken' van wat er vanochtend is gebeurd. Dat meldt burgemeester Hans Janssen in een verklaring over de gebeurtenissen in zijn dorp.

"Oisterwijk is vanochtend opgeschrikt door een heftig incident", schrijft hij. "Ik ben vanochtend bij de plek geweest waar leerlingen en leerkrachten werden opgevangen, om met hen te spreken. Deze gebeurtenis heeft veel impact, ook op de ouders van de kinderen. We doen er alles aan hen daarin zo goed mogelijk ondersteuning en begeleiding aan te bieden."

Janssen stelt dat omwonenden 'bang en boos' zijn. Hij begrijpt dat en noemt dat 'terecht'. "Ik ben blij dat de politie met enorme inzet zo voortvarend heeft gehandeld."

Burgemeester Hans Janssen.
Burgemeester Hans Janssen.
12.28

Politie pakt verdachte op

De politie heeft zojuist een verdachte opgepakt. Volgens politiewoordvoerder Eric Passchier gebeurde dit in Oisterwijk. Meer details kon hij er nog niet over kwijt. Ook niet over hoe agenten hem op het spoor kwamen. "Houd het op goed recherchewerk", zegt hij.

Volgens Passchier bleef een arrestatieteam vanochtend bij de school, en trok de ander Oisterwijk in op zoek naar de verdachte. De politie herhaalt dat er in de school niks verdachts is gevonden. "Wij zijn daar nog wel aanwezig om verder onderzoek te doen."

Wachten op privacy instellingen...
12.14

Tilburgse LocHal ontruimd

De LocHal (naast het station) in Tilburg is ontruimd. In het naastgelegen MindLabs (waar het Brabants Dagblad zit en de journalistiekopleiding van Fontys) moesten medewerkers en studenten binnenblijven. Er zijn agenten met kogelwerende vesten ter plaatse. Onduidelijk is of dit met de schoolindringer te maken heeft.

LocHal ontruimd door agenten met kogelwerende vesten

11.57

Geen explosief gevonden

Volgens de Veiligheidsregio is er geen explosief in het schoolgebouw gevonden. Eerder was al duidelijk dat de verdachte niet meer in het pand zit.

11.51

Leerlingen blijven binnen

Basisscholen in Berkel-Enschot zijn alert nu onduidelijk is waar de schoolindringer verblijft. "Kinderen kunnen even niet buitenspelen", laat het St. Caecilia weten. De sfeer op de school is verder rustig. Even verderop zegt het Rennevoirt de deuren op slot te houden, dat zou op advies van de politie zijn.

In Oisterwijk krijgen scholen het advies van de gemeente om de deuren op slot te houden. Het advies is verder om kinderen in de pauzes niet naar buiten te laten en ze na schooltijd over te dragen aan de ouders.

11.20

Loeiende sirenes

Onze verslaggever ziet hoe de DSI (Dienst Speciale Interventies) met loeiende sirenes naar het centrum van Oisterwijk scheurt. De zwaarbewapende agenten waren verzameld voor het zwembad toen ze plots in hun auto's sprongen.

De DSI is een speciaal arrestatieteam dat niet zomaar wordt ingezet. Lees hier wat zij kunnen

11.07

Klopjacht gaat door

In de omgeving van De Coppele en in Oisterwijk zelf gaat de jacht op de verdachte door. Ook een rechercheteam trekt na waar hij kan zijn. Het is voor de politie nog onduidelijk waar de man zich bevindt.

Eerder op de ochtend kwamen bij de meldkamer meldingen binnen van een verwarde man op een fiets in Oisterwijk. "Die had een soortgelijk signalement. We trekken na of het hem is en waar hij kan zijn."

De politie trekt meerdere tips na. Zo is een uur geleden een man uit een stadsbus in Tilburg gehaald door DSI-agenten. "Die had verder niks met dit incident te maken en kon daarna weer verder."

11.05

Verdachte niet aangetroffen

Het zwaarbewapende DSI-team heeft de verdachte niet aangetroffen in de school. Er gaan nu honden en explosievenverkenners naar binnen. Die checken of hij explosieven heeft achtergelaten in de lokalen. "Dat is voor de zekerheid", legt een politiewoordvoerder uit. "De verkenners lopen zojuist naar binnen dus ik weet niet of ze iets gaan aantreffen."

10.44

Alle kinderen opgehaald

Inmiddels zijn alle leerlingen die op De Coppele waren opgehaald door hun ouders. Burgemeester Hans Janssen staat in contact met de leiding van de school. Hij gaat straks praten met enkele leerkrachten.

10.31

Verdachte nog niet aangehouden

De politie laat weten dat de verdachte nog niet is aangehouden. "We zoeken een mogelijke verwarde man van zo'n 30 jaar. Hij is licht getint, 1,80 meter lang, slank. Hij heeft een baardje, opgeschoren haar met bovenop krulletjes. De man droeg op het moment dat hij de school binnendrong een grijze joggingbroek en een rood shirt."

Wachten op privacy instellingen...
10.01

Doorzoeking begonnen

Het schoolgebouw wordt minutieus doorzocht door politie-eenheden. Vooralsnog is er niks aangetroffen. De politie onderzoekt ook of de verdachte zich elders in Oisterwijk bevindt.

09.34

Bomverkenners staan paraat

De politie heeft De Coppele omsingeld en staat klaar om het pand 'te schonen'. Met bomverkenners wil de politie het pand dus gaan doorzoeken. Of de politie de verdachte, wapens of explosieven gaat aantreffen is niet duidelijk. "We zijn op alles voorbereid."

09.10

Ooggetuige vertelt

Een ooggetuige vertelt aan Omroep Brabant dat hij de DSI de school zag binnengaan. "Een vriendin van mij is leerkracht hier. Zij is buiten en oké. Alle kinderen werden gebeld dat ze niet naar school konden komen. De meesten waren al onderweg."

08.55

Motief onbekend

"Op dit moment is het nog te vroeg om iets te zeggen over een eventueel motief", stelt Passchier. "Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen."

08.45

Kinderen naar zwembad

De politie heeft iedereen gevraagd uit de buurt te blijven van de school. Buren die in huizen naast De Coppele wonen, zijn gevraagd om binnen te blijven. Leerlingen en docenten zijn naar zwembad Den Donk aan de Sportlaan gebracht. Ouders kunnen hun kinderen daar ophalen.

08.38

Meer meldingen over man

Het is niet helemaal duidelijk of de verdachte nog in de school is. Er zijn ook meldingen binnengekomen dat elders in Oisterwijk een verwarde man rondloopt of -fietst. De politie zoekt dit uit.

08.22

Explosieven in school

"Mogelijk is hij gewapend", zegt politiewoordvoerder Eric Passchier vanochtend over de verdachte. "Hij deed nogal agressief. Daarom zijn we met heel veel eenheden uitgetrokken." Ook steeg meteen een politiehelikopter op. "Omdat het om een school gaat is volgens het protocol ook de DSI (Dienst Speciale Interventies, red.) mee."

De politie zoekt uit of de man explosieven bij zich heeft. Passchier: "Daar houden we ernstig rekening mee. In dit soort gevallen schalen we liever met te veel man op dan te weinig."

08.16

'Politieheli boven mijn hoofd'

Bewoners van Oisterwijk zijn dinsdagochtend opgeschrikt door veel politiewagens en een gewapend arrestatieteam. Jan zag alle tumult aan zich voorbij gaan. "Ik zag allemaal politieauto's en er vloog een politieheli boven mijn hoofd. De school is afgesloten."

Buurtbewoners school Oisterwijk: 'Hij zei dat hij een bom bij zich had'

08.10

Man dringt school binnen

Een mogelijk gewapende man is dinsdagochtend een basisschool in Oisterwijk binnengedrongen. De politie is met veel eenheden en een arrestatieteam op zoek naar hem. De school is omsingeld en ook bomverkenners zijn aanwezig.

Man die basisschool binnendringt is 'agressief en mogelijk gewapend'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!