Video

Proefstemmen voor een hogere opkomst, maar ook dat loopt niet storm

20 november 2023 om 21:00 • Aangepast 1 december 2023 om 02:05
nl
Mensen die stemmen ingewikkeld vinden, konden maandag komen proefstemmen in Roosendaal. De gemeente kampt al jaren met een extreem lage opkomst bij verkiezingen. Door mensen uit te nodigen om te komen proefstemmen, hoopt de gemeente het tij te keren. Maar ook nu lieten de kiezers het afweten. Een paar mensen en een uitgenodigde schoolklas kwamen opdagen en kregen uitleg over hoe het stemmen in zijn werk gaat.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Hoewel 's middags maar een paar kiezers zijn komen opdagen, vindt projectleider Anja Beerens het proefstemmen geen mislukking. "Van de schoolklassen die kwamen waren veel leerlingen erg enthousiast. Die zullen zeker gaan stemmen zodra ze oud genoeg zijn en dat is alweer winst", zegt ze.

Geschrokken
Beerens organiseerde eerder in andere gemeenten de verkiezingen, maar schrok van de lage opkomst in Roosendaal. Volgens haar is dat te wijten aan de vele laaggeletterden in Roosendaal, wat van oudsher een fabrieksstad was. Ook wonen er veel buitenlanders die uit landen komen waar helemaal geen vrije verkiezingen worden gehouden. Voor al die mensen zou stemmen erg ingewikkeld kunnen zijn.

"Wij willen dat zoveel mogelijk mensen in Roosendaal gaan stemmen en dan helpt het als je de drempel verlaagt door mensen te laten proefstemmen", meent Beerens. Volgens haar is het voor veel mensen best ingewikkeld om hun stem uit te brengen, zeker nu er zoveel partijen meedoen. Bij het proefstemmen krijgen ze uitleg over hoe dat stemmen in zijn werk gaat. Maar ondanks al die goede bedoelingen bleven de kiezers dus ook weg bij het proefstemmen.

Maatschappij verkennen
Wie wel zijn komen opdagen zijn de leerlingen met een verstandelijke beperking van de school voor speciaal onderwijs De Kameleon in Roosendaal. Docent Jack van Uum: "Wij willen heel graag met onze leerlingen de maatschappij verkennen, zodat ze weten wat er in de wereld te koop is."

Volgens hem bestaat het leven immers uit meer dan rekenen en lezen alleen. De leerlingen zijn nog te jong om woensdag te mogen gaan stemmen. "Maar wij vonden het heel belangrijk dat ze weten hoe een stembureau er uitziet en hoe het werkt. Dan weten ze straks als ze mogen stemmen wel hoe ze hun keuze kunnen maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!