Video

Zoon (25) steekt moeder (43) dood met 53 messteken: zes jaar en tbs geëist

22 november 2023 om 13:38 • Aangepast 1 december 2023 om 02:04
nl
Een vrouw van 43 werd vorig jaar op gruwelijke wijze doodgestoken in Asten. Haar zoon, Jaebet B. (25) bekende meteen dat hij dat had gedaan. Uit het niets had hij een mes uit de keukenla gepakt en begon als een dolle te steken waar hij haar maar raken kon. Na 53 steken met een groot vleesmes was ze dood. De officier van justitie eiste woensdag in de rechtbank in Den Bosch dat Jaebet zes jaar de gevangenis in gaat en dat hij ook tbs met dwangverpleging krijgt.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Jaebet B. moest bijna bukken toen hij woensdagmorgen via de zijdeur de rechtszaal binnen werd geleid deze woensdagmorgen. De man is enorm groot en tegelijk ook heel introvert. Hij sprak weinig en vaak ook zo zacht, dat de voorzitter van de rechtbank steeds moest vragen of hij wat harder wilde praten.

In de zaal, die helemaal vol was met nabestaanden, was veel verdriet over de dood van de vrouw, die vier kinderen had en ook al oma was. Maar, er was ook opvallend veel steun voor de jonge man. De familie, die oorspronkelijk uit Congo komt, heeft de jongeman vergeven, zo lieten ze weten, vanuit hun geloof. Dat geloof kan hij nu in de gevangenis verspreiden, zo hoopten ze. Zijn tantes gaven Jaebet al een bijbel voor in de cel. En ze gaven aan dat ze hopen dat de rechtbank tot het oordeel komt dat hij zo snel mogelijk behandeld wordt. Ze zijn bang dat Jaebet nog vaker in de fout gaat als hij niet wordt behandeld.

In de war
In een waas doodde Jaebet zijn moeder op de late avond van 9 december vorig jaar in haar eigen huis aan de Klaproosstraat in Asten. Daarover was geen discussie in de rechtszaal. Jaebet was die dag nog laat op weg naar zijn moeder om met haar te praten. Dat deed hij altijd als hij in de war was.

En die gesprekken liepen vaak uit op discussies en ruzies, want Jaebet was geen makkelijke jongen. Uit onderzoek is gebleken dat hij licht verstandelijk beperkt is, waanideeën heeft en bijvoorbeeld stemmen hoort. Uit schaamte zocht hij hiervoor echter nooit hulp.

Voor zijn gevoel hield zijn moeder niet meer van hem en had hij eigenlijk niet geboren mogen worden, zo vond hij. Sinds het vertrek van zijn vader zou dat gevoel steeds sterker zijn geworden en kon hij voor zijn gevoel niet meer aan zijn moeders verwachtingen voldoen. Het deed Jaebet dan ook pijn dat zijn moeder hem steeds vergeleek met zijn vader.

Vleesmes uit de keukenla
Jaebet had die 9 december een slechte dag, verklaarde hij. Hij was boos en verdrietig. Toen hij via de achterdeur binnenliep rond tien over elf 's avonds, was zijn moeder met zijn zus aan het bellen. Hij vond de begroeting niet hartelijk en dat bevestigde zijn gevoel dat zijn moeder niet meer van hem hield. Ben jij mijn moeder wel, vroeg Jaebet zich af. Hij pakte ineens een groot vleesmes uit de keukenla en begon op zijn moeder in te steken.

Maar liefst 53 keer stak Jaebet haar, terwijl ze vanuit de keuken de gang in vluchtte. Sommige steekwonden waren wel tien centimeter diep. De jongste zoon (toen 13) die boven op zijn Playstation aan het spelen was, hoorde het rumoer, kwam de trap af en zag hoe zijn oudste broer hun moeder toetakelde, terwijl die riep dat ze echt van hem hield.

Toen de moeder dood was, legde Jaebet het enorme mes in haar hand om het zelfmoord te laten lijken. Daarna ging hij naar boven, omhelsde zijn broertje en ging in een van de kamers tegen de muur zitten.

Broertje sprong uit het raam
Zijn jonge broertje was doodsbang en sprong uit het raam en fietste naar een vriendje. Diens vader belde vervolgens de politie, die snel naar het huis in de Klaproosstraat ging en daar de dode vrouw bij de voordeur vond. Jaebet troffen ze boven aan, helemaal onder het bloed en niet aanspreekbaar.

Iedereen was het er tijdens de zitting wel over eens dat Jaebet dringend hulp nodig heeft. En ook de deskundigen vinden dat. Hun advies is tbs met dwangverpleging. En ook Jaebet vindt tbs met dwangverpleging een goed idee om aan zichzelf te werken.

De officier van justitie eiste toch een gevangenisstraf van zes jaar naast de tbs-behandeling. Zij vindt dat Jaebet ook celstraf verdient, omdat hij niet helemaal ontoerekeningsvatbaar wordt geacht.

Jaebet onderging de hele rechtszaak gelaten. Hij slikt medicijnen tegen depressiviteit en leek af en toe wat afwezig tijdens de zitting. Ook reageerde hij niet op familieleden die contact met hem zochten aan het einde van de zitting.

Over twee weken, op 6 december, hoort hij welke straf de rechtbank passend vindt.

DIT IS OOK INTERESSANT:

Meer over de aanhouding en het politieonderzoek in deze zaak lees je hier

En in deze video zie je hoe dat ging, vorig jaar:

Foto: Harrie Grijseels/SQ Vision.
Foto: Harrie Grijseels/SQ Vision.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!