Video

Lilian Marijnissen verloor als SP-leider zeven verkiezingen

9 december 2023 om 13:43 • Aangepast 11 december 2023 om 12:54
nl
De carrière van Lilian Marijnissen in de landelijke politiek lijkt voorbij. Zaterdag maakte de politicus uit Oss bekend dat ze stopt als fractievoorzitter en als kamerlid van de SP. Onlangs verloor ze als SP-leider voor de zevende keer in de verkiezingen.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

De laatste keer dat de socialisten de Tweede Kamerverkiezingen wonnen, was in 2006 onder Jan Marijnissen, de vader van de huidige partijleider. Die overwinning in 2006 was een flinke. De SP ging toen van 9 naar 25 zetels. In de jaren daarna kozen steeds minder kiezers voor de socialisten.

Alleen bij de verkiezingen in 2012 behield de partij haar zetels. Bij alle andere Kamerverkiezingen tot nu heeft de SP een verlies moeten incasseren.

Ook kijkend naar de verkiezingen op Europees, gemeentelijk en provinciaal niveau heeft de SP onder Lilian Marijnissen nog geen verkiezing gewonnen. Ze is partijleider sinds eind 2017. Zij nam het toen over van Emile Roemer uit Boxmeer.

"Dat is aan de partij."

De voorspelde uitslag van de verkiezingen baart leider Lilian Marijnissen van de SP zorgen. "Ik zie met deze uitslag niet dat we een socialer Nederland krijgen", zei ze op de verkiezingsbijeenkomst van haar partij in Amersfoort in een eerste reactie op de exitpoll.

Marijnissen ging niet in op haar positie, nu de SP onder haar leiding opnieuw een verkiezing heeft verloren. "Dat is aan de partij". Ze voegde eraan toe nog altijd strijdbaar te zijn.

"Jammer dat we vier zetels verloren."

De voorzitter van de partij, Jannie Visscher, zegt: “Jammer dat we vier zetels verloren. Dat komt waarschijnlijk omdat mensen strategisch hebben gekozen. Ik schrik wel van winst van de PVV. Die heeft toch een aantal standpunten waar we moeite hebben, omdat ze groepen buitensluit."

Wachten op privacy instellingen...

In de verkiezingscampagne ging het vaak over thema's die de SP al jarenlang agendeert: zoals de uitwassen met arbeidsmigratie en bestaanszekerheid. Tot verbazing van politieke commentatoren en de partij zelf wisten de socialisten hier evenwel geen munt uit te slaan.

'Waar waren jullie?'
"Ja hallo, waar waren jullie dan de afgelopen jaren?", zei Marijnissen in de beginfase van de campagne tegen andere partijen die zich ineens druk maakten om bestaansonzekerheid, terwijl zij volgens de politica medeschuldig zijn aan de oorzaak.

WIL JE MEER WETEN OVER DIT ONDERWERP:

Lilian Marijnissen stapt op als fractievoorzitter SP

De weg naar de Tweede Kamer: die verliep zo voor Lillian Marijnissen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!