Video

Lilian Marijnissen stapt op als fractievoorzitter SP

9 december 2023 om 13:36 • Aangepast 22 december 2023 om 02:04
nl
SP-leider Lilian Marijnissen treedt per direct terug als fractievoorzitter en Tweede Kamerlid. Ze zegt na de verkiezingen te hebben gemerkt dat het resultaat niet was waar de SP op hoopte en dat er in de partij behoefte is aan een nieuw gezicht. "De hoop is dat hij of zij een nieuwe draai aan de SP kan geven."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

'Het was een eer om volksvertegenwoordiger te zijn', schrijft de politica uit Oss op X. Omdat de verkiezingsuitslag tegenviel heeft ze besloten meteen terug te treden als fractievoorzitter en Kamerlid. 'Ik ben mij er altijd van bewust geweest dat het een grote, maar ook tijdelijke eer is om voor mijn partij de aanvoerder te mogen zijn.'

De SP werd bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer bijna gehalveerd en ging van 9 naar 5 zetels. Een dag na de verkiezingen verklaarde Marijnissen na overleg met de fractie en partijmedewerkers door te willen gaan. Ze werd daarin toen nog gesteund door haar partij. Wel had ze het zwaar met de uitslag. "Ik ben er goed ziek van. Dit is voor ons een slechte uitslag", vertelde ze.

Gebrek aan steun
Marijnissen hoopt dat een nieuw gezicht de SP weer een impuls kan geven. "Je kan dit werk alleen maar doen als je de steun volledig voelt en dat voelde ik niet meer bij een deel van partij." Ook andere SP-Kamerleden bevestigen dat er vrijdag bij het partijbestuur niet meer de volledige steun was voor Marijnissen.

Wachten op privacy instellingen...

De SP-top wilde lessen trekken uit het nieuwe verlies. "We gaan eerst goed onderzoek doen. Onder kiezers, onder onze leden en vooral ook door met veel mensen op straat en in de buurten te spreken en daarnaar te luisteren", zei een woordvoerder. "Alleen een deel van de partij wilde dit onderzoek niet afwachten en heeft nu behoefte aan een nieuwgezicht", zegt Marijnissen.

Eigen besluit
Hoewel ze dus niet meer de volledige steun van de partij voelt, zijn er ook veel mensen die het heel jammer vinden dat Marijnissen stopt als fractieleider. "En die steun voel en waardeer ik ook echt, maar dit is volledig mijn eigen besluit. Maar ik denk dat de SP in het huidige politieke landschap harder nodig is dan ooit. Hopelijk kan een nieuw gezicht dat duidelijk maken en kan ik met deze stap daar een positieve bijdrage aan leveren."

Marijnissen is sinds eind 2017 de politiek leider bij de Socialistische Partij. Die telde toen nog veertien zetels in de Kamer. Sindsdien verloor de partij alleen maar bij verkiezingen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!