Video

Nergens werd zo massaal op de PVV gestemd als in Rucphen

23 november 2023 om 10:02 • Aangepast 9 december 2023 om 02:00
nl
Enorm veel stemgerechtigden in Rucphen hebben op de PVV gestemd. In geen enkele andere gemeente in Nederland gebeurde dat zó massaal. "Ik denk dat dit een beetje de weerstand aangeeft van de mensen tegen wat ze allemaal de laatste tijd meegemaakt hebben", vertelt een man.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

De man, die zelf niet op de PVV stemde, betwijfelt of er met deze verkiezingszege van Wilders veel gaat veranderen in Nederland. "In mijn ogen niet. Op een gegeven moment gaat het toch weer samen. Maar: niet geschoten is altijd mis."

"Ik was aangenaam verrast door de toespraak van Wilders."

Een vrouw was wel een van de velen die in Rucphen op de partij van Geert Wilders stemde. "Ik was voor de PVV, maar dan puur op het gebied van de zorg, ouderen en jongeren", legt ze uit. "Ik hoop wel dat hij zich aan woord zal houden, dat hij wil gaan samenwerken. Maar ik denk dat Wilders niet aan banden te leggen is. Dus ik ben benieuwd, we wachten af!"

Een man had de zege voor de PVV wel zien aankomen. "Dit was te verwachten", meent hij. "Maar het is niet mijn partij die nu gewonnen heeft. We gaan het zien. Ik was woensdagavond wel aangenaam verrast door de toespraak van Wilders. Daarin was hij toch een beetje gematigd en stond hij open voor andere partijen en dergelijke. Ik stem zelf VVD, een van de grote verliezers van woensdagavond. Daar doe ik niet geheimzinnig over."

"Een gevaarlijke partij, pas op!"

Een jongeman noemt de verkiezingsuitslag dramatisch. "Ik heb vol verbijstering zitten kijken. Dat meer dan vijftig procent van de stemgerechtigden hier erop stemde? Dat verbaast me niks. Maar ik ben gechoqueerd. Ik stem in de rechtse hoek, maar dit had ik nooit verwacht."

Een man sluit zich hierbij aan: "Deze uitslag is heel slecht, slechter dan dit kon niet. Internationaal zal dit een grote klap voor Nederland zijn. Een gevaarlijke partij, pas op!"

"Wilders heeft het verdiend, omdat ze hem altijd afkraakten."

Een vrouw reageert juist verheugd. "Dit is top voor het volk", meent zij. Of er na de verkiezingen veel gaat veranderen? "Ik ben benieuwd, ik denk het wel. Zeker op het gebied van migratie, denk ik. En er zijn zoveel mensen in de problemen, in de armoede. Dat is belachelijk in zo'n rijk land als Nederland."

Ze heeft goede hoop dat Wilders daar wat aan kan doen. "Zeker weten! Ook een andere vrouw noemt de verkiezingszege van de partij van Wilders heel goed. "Hij heeft het verdiend", meent hij. "Omdat ze hem altijd afkraakten."

De gemeente Rucphen, waar Sint Willebrord onder valt, heeft de uitslagen per stembureau vastgesteld en naar buiten gebracht. Van de ruim 14.000 uitgebrachte stemmen in Rucphen waren bijna 7700 voor de PVV, oftewel 53,8 procent.

Sint Willebrord was de uitschieter binnen die uitschieter. In het gebouw van tafeltennisvereniging The Back Hands kreeg de partij van Wilders 948 van de 1280 geldige stemmen op een kandidaat, oftewel 74,1 procent.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!