PVV verovert Brabant: bekijk hier de uitslag in jouw gemeente

22 november 2023 om 22:02 • Aangepast 2 december 2023 om 02:01
nl
In alle gemeenten in onze provincie zijn de stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen donderdagochtend geteld. En in vrijwel al die gemeenten is de PVV van Geert Wilders als grootste uit de bus gekomen. Ook landelijk is de PVV de grote winnaar van de verkiezingen.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

De PVV is overal in de provincie de grootste, met uitzondering van zeven gemeenten in Brabant. In onderstaande kaart kun je zien hoe er woensdag in jouw gemeente is gestemd. Klik op de loep om naar jouw gemeente te zoeken of typ de naam van jouw gemeente in het zoekveld.

De uitslagen worden vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021.

Wachten op privacy instellingen...

Met name de gemeente Rucphen springt eruit. Daar stemde 53,8 procent van de stemgerechtigden op de PVV. Nergens in Nederland werd er zo massaal op die partij gestemd.

Ook voor Eindhoven is er een uitzonderingspositie: het is de enige gemeente in de provincie waar GroenLinks/PvdA de grootste is geworden.

In vrijwel alle gemeenten waar de PVV in onze provincie het beste scoort, wordt deze partij gevolgd door de VVD en NSC.

Eindstand Brabant
De eindstand voor onze provincie van de 56 gemeenten is sinds tien uur binnen. Die stand is als volgt:

  1. PVV - 26,9 procent
  2. VVD - 18,1 procent
  3. GL/PvdA - 13,1 procent
  4. NSC - 12,7 procent
  5. D66 - 6,6 procent

Landelijk beeld
De PVV heeft ook landelijk veruit de meeste stemmen gekregen. In totaal hebben 2,3 miljoen mensen in Nederland op de PVV gestemd. Daarmee doet de partij van Geert Wilders het beter dan de VVD in 2021 en 2017. Daar stemden toen 2,2 miljoen mensen op.

De opkomst bij deze verkiezingen is iets lager dan vorige keren. Op basis van iets meer dan 96 procent getelde stemmen is de opkomst 77,8 procent. In 2021 was het 78,7 procent. Toen duurden de verkiezingen door corona drie dagen. In 2017 bracht 81,6 procent van de kiesgerechtigden hun stem uit.

Wachten op privacy instellingen...

Benieuwd naar de uitslagen van Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Breda? Die vind je hier. Meer over de verkiezingen lees je in ons uitslagenblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!