Zo bedenk je een wachtwoord dat bijna onmogelijk te kraken is

24 november 2023 om 07:00 • Aangepast 9 december 2023 om 02:01
nl
Bestaan jouw wachtwoorden uit een kort woord met een paar cijfers en leestekens? Dat is niet zo veilig als je misschien denkt. Op deze Verander je Wachtwoorden Dag vragen we tips aan Shaireen Abdoulrahamani, de informatie- en securityspecialist van Omroep Brabant.
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

"Veel mensen vinden het moeilijk om een goed wachtwoord te bedenken", merkt Abdoulrahamani. "Daarom kiezen mensen vaak voor iets wat kort en simpel is. Of iets wat lijkt op hun vorige wachtwoord."

Maar korte wachtwoorden zijn erg makkelijk te kraken, ondanks hoofdletters en leestekens. Daarom is een lang wachtwoord kiezen volgens de informatiespecialist belangrijker dan je wachtwoorden vaak veranderen.

"Stel je kiest een wachtwoord dat bestaat uit acht karakters: dan is dit wachtwoord sowieso binnen vijf minuten te hacken."

Hoe dat kan? Een hacker laat een computer combinaties van letters, cijfers en tekens maken. Dit gaat razendsnel. Bij een wachtwoord met weinig tekens, is de oplossing er al in een paar minuten.

"Maak je wachtwoorden langer of gebruik een wachtzin."

Gelukkig kun je hier iets aan doen. Het belangrijkste volgens Abdoulrahamani? "Maak je wachtwoorden langer en gebruik wachtzinnen."

Ze geeft een voorbeeld: "Een wachtwoord dat bestaat uit zestien cijfers, kost minstens een uur om te kraken. Gebruik je geen cijfers, maar zestien kleine letters: dan kost dit een hacker waarschijnlijk minstens 700 jaar."

De vraag die overblijft: hoe onthoud je een wachtwoord van zestien karakters? "Hiervoor is de wachtzin handig", legt de informatiedeskundige uit. "Een zin vergeet je minder snel en je hoeft hem minder vaak te vervangen."

"Ook een wachtwoordmanager op je eigen telefoon is veilig."

Om al je wachtwoorden of wachtzinnen te bewaren, is een wachtwoordenkluis handig. "Zo'n online kluis slaat al je wachtwoorden op. Je onthoudt alleen het hoofdwachtwoord", legt Abdoulrahamani uit.

Online zijn veel opties te vinden, volgens haar. "Ook een wachtwoordmanager op je eigen telefoon is veilig. Deze werkt vaak met gezichtsherkenning of je vingerafdruk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!