Video

Agent rijdt motorrijder dood met zeker 100 km per uur: 200 uur werkstraf

28 november 2023 om 13:49 • Aangepast 8 december 2023 om 02:02
nl
Een 31-jarige motorrijder werd in december in zijn woonplaats Eindhoven doodgereden door een 26-jarige politieman. De agent raasde even vóór de botsing met zijn politiewagen met 129 kilometer per uur door de bebouwde kom. Volgens de rechtbank in Den Bosch heeft hij zeer onvoorzichtig en onoplettend verkeersgedrag vertoond en daarom is hem dinsdag een taakstraf van 200 uur opgelegd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Ook krijgt hij een rijontzegging van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De agent rukte uit nadat er een lokfiets was gestolen. "Hij ging veel te gretig en met onvoldoende oog voor de veiligheid van andere weggebruikers naar de melding. Hij maakte daarbij een volstrekt foute afweging tussen zijn politiewerk en de verkeersveiligheid", zo staat in de uitspraak.

Wel speelt het volgens de rechtbank mee dat 'het optreden van een politieagent risico's met zich meebrengt.' Daarom krijgt de agent niet dezelfde straf als een gewone verkeersdeelnemer. Bovendien had de verdachte vanuit zijn rol als politieagent volgens de rechter 'de beste bedoelingen': "Hij is diep aangeslagen door het verkeersongeluk."

Gestolen lokfiets
De agent had net van de meldkamer gehoord dat er in de stad een lokfiets was gestolen. Binnen de kortste keren ging de politiewagen richting de 129 kilometer per uur, zo bleek uit een aantal onderzoeken.

Toen de auto met blauw zwaailicht over de Dr. Cuyperslaan reed, kwam er vanuit de Woenselsestraat een motor van links. De motorrijder had voorrang moeten geven, maar hij kreeg daar de kans niet voor. De agent remde wel wat af, maar moet zeker 100 kilometer hebben gereden toen hij de motor schepte. Daarna raakte de politieauto ook nog een lantaarnpaal.

Ondertussen was de motorrijder op het wegdek terechtgekomen. De agent en zijn bijrijder hebben nog geprobeerd om zijn leven te redden, maar dat was tevergeefs. Hij liep ernstig hersenletsel op en was zwaargewond aan zijn been.

'Bruut geweld
Twee zussen en een broer van het slachtoffer legden tijdens de zitting, twee weken geleden, uit wat de agent hen heeft aangedaan. “We vormden als gezin één persoon, maar door bruut geweld is mijn broer, onze rechterarm, van ons afgesneden”, zei de jongste zus. “De pijn die dit veroorzaakt heeft, is niet voor te stellen en het is de vraag of die ooit over zal gaan.”

Ze was boos op de agent, die rechts van haar het persoonlijke verhaal aanhoorde: “Dat hij besloten heeft om hier in politie-uniform te verschijnen, bewijst dat hij denkt dat hij bekwaam heeft gehandeld. Hij zit hier alleen maar om zijn eigen hachje te redden. Ik heb nog 1001 andere vragen, hopelijk kun jij met de antwoorden leven.”

Brandweer, politie en ambulances werden ingeschakeld na de melding van het ongeluk:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!