Video

Kampioenschap Skydive: 'Passie die we samen delen'

25 november 2023 om 15:37 • Aangepast 13 december 2023 om 02:03
nl
Spectaculaire taferelen zaterdag in Roosendaal. Ontelbare donuts, diamonds en stars volgen elkaar in rap tempo op in het indoor skydive centrum. De springfiguren worden uitgevoerd door 45 teams uit verschillende Europese landen tijdens de internationale Grand Prix Skydive.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De teams die bestaan uit vier skydivers, moeten in 35 seconden zoveel mogelijk formaties uitvoeren. Het viertal dat na acht sprongen de meeste figuren foutloos heeft gevormd, wint het kampioenschap. De meeste deelnemers komen uit Nederland en België maar ook teams uit Italië, Zweden en zelfs Litouwen doen mee.

Winnen is belangrijk maar nog belangrijker is de passie die we samen delen.

Mandy Feijen uit Asten kan erover meepraten. Met het Nederlandse nationale team ‘Out of the Blue’ sleepte ze vorig jaar de titel in de wacht. Mandy: “Winnen is belangrijk maar nog belangrijker is de passie die we samen delen. Voor deze sport moet je heel goed op elkaar ingespeeld zijn. Omdat we elkaar steeds beter kennen, groeien we meer naar elkaar toe.”

In de verticale windtunnel kunnen skydivers een vrije val uitvoeren zoals bij een parachutesprong. “Toch zijn er ook deelnemers aan dit kampioenschap die nog nooit uit een vliegtuig zijn gesprongen. Deze vorm van skydiven is daarmee ook een sport op zichzelf geworden”, legt deelnemer Sven Ibens uit.

Het leukste blijft uit een vliegtuig springen natuurlijk.

De Belg heeft ruim tienduizend ‘echte’ sprongen op zijn staan. “Dat is natuurlijk het allermooiste. Maar het voordeel van 'indoor' is dat je niet afhankelijk bent van het weer."

Ook Mandy die tot nu 3500 parachutesprongen maakte, hoeft niet lang na te denken over de vraag wat ze liever doet. “Het leukste blijft uit een vliegtuig springen natuurlijk.”

Deelnemers aan  internationale Grand Prix Sky Dive in Roosendaal (foto: Erik Peeters)
Deelnemers aan internationale Grand Prix Sky Dive in Roosendaal (foto: Erik Peeters)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!