Video

Zo wist speurhond Murdoch tóch de giftige groene mamba te vinden

25 november 2023 om 20:30 • Aangepast 13 december 2023 om 02:03
nl
De ontsnapte groene mamba hield Tilburg dagenlang in z'n greep. Maar speurhond Murdoch wist de slang na wat speurneuzen tóch te vinden. Slangenexpert Walter Getreuer trainde zijn hond om dit soort slangen op te sporen. Hij is blij met de goede afloop én blij met de aanwinst voor Reptielenzoo Serpo in Rijswijk.
Profielfoto van Chris Bakker
Geschreven door

De ontsnapping van het glibberige beest hield de gemoederen dagen bezig in de stad. Zelfs bioloog en tv-ster Freek Vonk bemoeide zich met de vermissing van het beest. Achteraf bleek dat het dier zich verscholen hield achter een gipsmuurtje in het huis van de eigenaar.

"Die slang gaat zo tussen een kiertje door en weg is de slang”

Volgens Getreuer werd de slang gehouden in een terrarium met schuif-ruiten. “Dat zijn vervelende dingen, want die kun je een klein beetje open en klein beetje dicht doen. Waarschijnlijk heeft de eigenaar per ongeluk de ruit net iets te hard dicht gedaan en ontstond er een klein kiertje. Zo’n slang voelt met zijn tong en neus dat er een kiertje is. Die gaat zo tussen een kiertje door en weg is de slang”, zegt Getreuer.

Het terrarium stond vrij hoog in het huis dus het beest wist zich gemakkelijk naar boven te begeven. “Bovenin het plafond zaten spotjes, waar één uit was. Daar zat een gat en daar is de slang in gekropen. Toen kwam die in een dubbele muur terecht. Dus hij kon door de hele kamer achter de muur kruipen”, vertelt Getreuer.

"Uiteindelijk ging Murdoch bij één van de gaten van zitten."

Slangenexpert Getreuer werd gebeld en ging naar het huis met zijn speurhond Murdoch. “Die heeft in eerste instantie het hele huis doorzocht. En nergens had hij de geur van de slang te pakken. Wel in de slangenkamer, maar dat is logisch. Uiteindelijk gaf de hond nergens aan waar de slang precies zat”, zegt Getreuer.

Hij vraagt de eigenaar om wat gaten te boren in de gipswanden, zodat de hond ook kon ruiken wat er zich áchter de muur bevond. "We hebben er gaas voor gehouden, zodat Murdoch op een veilige manier kon ruiken bij die gaten, zonder gebeten te worden", vertelt Getreuer.

“We hebben hem geleerd dat als een slang binnen anderhalve meter is, dat hij dan gaat zitten. Bij de zoektocht zijn we alle gaten afgegaan en uiteindelijk ging Murdoch bij één van de gaten van zitten.”

"Hij heeft het dier aan ons geschonken, ook als cadeau voor onze hulp."

Bij de plek waar Murdoch ging zitten, heeft de eigenaar de gipsen wand verder afgebroken. “Er bleken verwarmingsbuizen te zitten. Dat is het enige warme plekje in de muur, en daar houdt de slang van. Maar door alle breekwerkzaamheden, was de slang weer naar boven gekropen.”

Het muurtje werd verder gesloopt. “En toen lag de slang op nog geen meter van waar mijn hond Murdoch hem had aangewezen”, vertelt een trotse Getreuer. Hij is trots op z'n speurhond en blij dat het goed is afgelopen. "De eigenaar is zo van alles geschrokken, dat hij het dier van de hand deed. Hij heeft het dier aan het reptielencentrum geschonken, ook als cadeau voor onze hulp."

De groene mamba glibbert nu vrolijk door een terrarium ver buiten Brabant. En daar heeft het dier ook een partner, hopelijk houdt dat het dier veilig op z'n plek.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Hij is terecht! Ontsnapte gifslang zat verstopt achter een gipswandje

Een giftige slang mag als huisdier: 'Zelfs een krokodil is toegestaan'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!