Een giftige slang mag als huisdier: 'Zelfs een krokodil is toegestaan'

22 november 2023 om 20:30 • Aangepast 1 december 2023 om 13:39
nl
Het is misschien niet zo'n goed idee om een giftige cobra als huisdier te houden, maar toch is het in Nederland niet verboden. In theorie mag je bijna alle dieren thuis houden, van een krokodil tot een kameel. Er is nog geen wet die het mensen verbiedt om bepaalde diersoorten als huisdier te houden en dat stoort de dierenbescherming. Zij pleiten ervoor dat er snel een lijst komt met verboden dieren en daar hoort dan ook de groene mamba bij.
Profielfoto van Yannick Wezenbeek
Geschreven door

De groene mamba in Tilburg is nog altijd niet gevonden. Er is dus nog altijd het gevaar dat de giftige slang iemand bijt. Het gif kan al binnen vijftien minuten werken en na een halfuur zelfs dodelijk zijn. Het is de vraag of het houden van zo’n giftige slang wel verantwoord is.

Ook de dierenbescherming stelt hardop die vraag. “Het is eigenlijk bizar dat iemand zo’n beest in huis heeft. Maar in Nederland mag dit gewoon. Waarom? Dat vragen wij ons ook nog steeds af”, vertelt Niels Kalkman.

"Je mag zelfs een krokodil van zes meter lang als huisdier hebben."

Landelijk zijn er geen regels voor het houden van dieren. Alleen beschermde diersoorten zijn niet toegestaan. Verder kan je het zo gek niet bedenken of het is toegestaan als huisdier. “Niemand houdt je tegen om een kameel of waterbuffel aan te schaffen. Zelfs een zes meter lange krokodil zou mogen.”

Voor zoogdieren komt daar in 2024 verandering in. Vanaf 1 juli is er een lijst met zoogdieren die niet als huisdier gehouden mogen worden. Voor reptielen lijkt zo’n lijst nog ver weg. “We lobbyen er hard voor, maar de (nieuwe) regering lijkt momenteel in hun ogen grotere problemen te hebben”, vertelt Kalkman.

"Het kan nog jaren duren voordat er een reptielenwet is."

Als de groene mamba gevonden wordt, keert die ‘gewoon’ terug naar de eigenaar. Kalkman is daarover teleurgesteld en hoopt dat de burgemeester ingrijpt. “De enige die misschien invloed kan uitoefenen, is de burgemeester. Die zou de algemene plaatselijke verordening (APV) kunnen aanpassen. Maar een wet om het dier niet terug te laten keren naar zijn baasje, is er niet.”

Een andere mogelijkheid is dat het baasje zelf afstand doet van de giftige slang. Dat gebeurde negen jaar geleden ook in Made toen daar een cobra ontsnapte. Of deze eigenaar hetzelfde gaat doen is nog onduidelijk.

Voorlopig heeft hij het recht om de slang te houden, want het duurt nog wel even tot er een lijst met verboden reptielen is. “Eerst moet elk dier wetenschappelijk worden bekeken. Dat kan nog wel jaren duren”, besluit Kalkman teleurgesteld.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

De giftige groene mamba is nog altijd niet gevonden in Tilburg

Bioloog Freek Vonk legt hier uit hoe giftig de groene mamba is

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!